Beruházás indul Nagytőke határában

A Molcza Kft. fő tevékenysége a Kutatás-fejlesztés, mind ezek mellett a nagyobb szakmai kihívásokat jelentő kivitelezési munkákat is szívesen vállalják. Többek között részt vettek a Zöld város kialakítása a szegedi Ligetben projektben, HMEI laktanyáinak korszerűsítésében, a kecskeméti Mercedes gyár építésében és bővítésében, a Hungeritben és az FM Hungary-ben folyamatos jelenlétükkel biztosítják a magas szintű kivitelezési munkákat. A speciális kivitelezési munkákon kívül a tejipari technológiák teljeskörű adaptációjával is foglalkoznak, referenciáik közé sorolható például a SOLE-MIZO tejüzeme.

A kutatásfejlesztési projektjeik ezzel összhangban az építőpari alapanyagokat és technológiákat célozzák meg. Sikeresen zártak egy projektet 2019-ben, amely több mint 2 éves munka volt. Ebben egy világújdonságnak számító hanggátló téglát és a hozzá kapcsolódó gyártósort fejlesztettek ki, a projekt összköltsége 750 millió forint.

2018 decemberében újabb kutatás-fejlesztési pályázatot nyertek egy konzorciumi partnerükkel, ennek a projektnek az összköltsége is meghaladja a 700 millió forintot. A három éves projektnek közelednek az első szakaszzárásához. Témája ultrakönnyűacélváz tartószerkezetű, nem éghető polisztirolbetonba ágyazott prototípusház kifejlesztése és ehhez kapcsolódó tervezői szoftverprogram létrehozása, ebben a projektben szakmai támogatójuk a Budapesti Műszaki Egyetem.

Saját tapasztalataik és kutatásaik alapján kezdtek foglalkozni a Nano Optic Concret kifejlesztésével, amely alapját a Magyarországon is ismert látszóbeton adta. Jelenlegi céljuk egy NOC betongyártó üzem létrehozása, amelyben speciális betonreceptúráikból készült termékek gyártása fog folyni (padló és kültéri burkolatok, térbútorok, tér és homlokzati elemek). Termékeik dizájnján kollégáik már több mint egy éve dolgoznak. A technológiában rejlő újdonságot a zsaluban történő mintázat kialakítása rejti, nincs szükség semmiféle utólagos megmunkálásra vagy utókezelésre. Termékeik felületére 30 év garanciát vállalnak.

A cég eddig az általuk kifejlesztett technológiák és know-how értékesítésével és speciális kivitelezési munkákkal foglalkozott. Ám elértek egy olyan technológiai fejlettségi szintet, ahol érdemesnek találták, hogy belépjenek a gyártói piacra. Ennek tekintetében cégük a projekt megvalósításához minden kompetenciával rendelkezik.

A beruházás első üteme a NOC betonüzem. A második üteme pedig a jelenleg futó pályázatuk eredménytermékének gyártása, tehát egy modern házgyár létrehozása.

A projekt első lépése a gépek és eszközök beszerzése. Ez a mérföldkő folyamatban van, és hamarosan lezárul. Ehhez segítséget nyújt a Magyar Állam által hirdetett ÉPÍTŐ 3-as projekt, amelyen sikeresen pályáztak. Ezen felül a beruházás egy részét önerőből, más részét pedig növekedési hitel program keretéből finanszírozzák, az első ütem összköltsége eléri a 1,5 milliárd forintot.

A beruházás mindkét ütemét Csongrád megyében, Szentes vonzáskörzetében Nagytőkén valósítják meg.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.