Újabb nemzetközi szemészeti konferenciára készülve – Kisériként, Romániában is

Dió kutya nagyon szereti a gazdit.

November utolsó hétvégéjén rendezi meg a Kiséri Állatorvosi Rendelő, azaz dr. Dobos András c. egyetemi docens és csapata a Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferenciát városunkban.

  • A hagyományos rendezvény állandó résztvevői szívesen és örömmel jönnek Szentesre, a szakmai ismeretek elsajátításán túl a város barátságos hangulata, a szentesiek vendégszeretete, s nem utolsó sorban a finom ételek kedvéért is – mondta a főszervező, akitől azt is megtudtuk, hogy ezúttal is várnak németországi, amerikai professzorokat is vendégelőadóként a konferenciára.
    A program immár hagyománnyá váló gyakorlati bemutatója keretében a glaukóma műtéti beavatkozását, valamint a szaruhártya átültetés folyamatát ismerhetik meg a szerb, román, és az Európai Unió más országaiból érkező állatorvosok. Ma már a szemészeti elváltozások csaknem minden formáját lehet lézeres műtéti úton operálni. Egyre fontosabb szerepe van ezen műtéti eljárásnak a szem megtartásában, olyan szembetegségek esetében, amikor az állat szemét egyébként nem lehetne megmenteni – hallhattuk.
Lobó, a mentőkutya látásának megmentése. Fotó archív.

A rendezvény megrendezésében együttműködik a szentesi és a budapesti rendelő, amely ugyancsak a „Kiséri” megnevezést kapta, és szerkezetében is nagyon hasonló a szentesihez. Szentesi festők képeivel, a hajdani Petőfi Étterem étlapjaival van díszítve. Ennek kapcsán árulta el a doktor úr, hogy Romániában nem rég kapta meg a rendelő a szemészeti állatorvosi működési engedélyt, így hamarosan Nagyváradon megnyílik a harmadik Kiséri Állatorvosi Rendelő, dr. Dobos András rendelője. Dr. Ing. Dino Socotar parlamenti képviselő sokat segített az indulásban – tudtuk meg.
Érdeklődésemre, hogyan lehet ekkora távolságokat nap, mint nap leküzdeni, dr. Dobos András azt mondta:
Nagyváradon számítok a helyi kollégák közreműködésére. Ám egyébként ifj. Dobos András a Temesvári Állatorvostudományi Egyetem angol tagozatos hallgatójaként készül megszerezni harmadik diplomáját. Az utódlás is megoldott lesz tehát. Előny továbbá, hogy a rendelők az Erasmus programban külföldi hallgatókat tudnak fogadni és tovább képezi. Ily módon a rendelőkben mindig lesznek jól képzett fiatal, rátermett, segítőkész kollégák.
D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.