Szabó Zoltán Ferenc: „Nem herdálok, de nem is hezitálok…” Szentes, ahol jó élni, de még jobb lehet!

Szentesen született, itt végezte iskoláit, majd 1990-ben felkerült Budapestre, ahol 4 évig élt és dolgozott Szabó Zoltán Ferenc(képen), a Jövőnk Szentes Egyesület polgármester-jelöltje. Beszélgetésünk során elmondta magáról, hogy visszaköltözve, évekig volt vállalkozó. Szűk 5 évet külföldön is élt, Angliába költözött, ahol kertész-kertépítészként próbálta ki magát. Így tanulta meg igazán az angol nyelvet.

 • A honvágy újra visszahozott Szentesre, akkori párommal megvettük a berki iskola épületét. A politika irányába 2006-ban kezdtem kacsingatni. A szociális és egészségügyi bizottság külsős tagja lettem 2006 és 2010 között a FIDESZ-KDNP színeiben. A többszörös egyet nem értés végett 2010 februárjában kiléptem – folytatta a bemutatkozást.
 • Sokszor mondják rám, hogy megélhetési politikus, vagy opportunista, az adott helyzeteket kihasználó ember vagyok. Én akkor léptem be, amikor a FIDESZ bukott, 2006-ban, és akkor léptem ki, 2010. februárban, amikor teljesen biztos voltam abban, hogy kormányzati tényező lesz belőlük. Ezután csatlakoztam a Jobbikhoz, a pártnak ma is tagja vagyok. Számos dolog van a Jobbik politikájában az oktatás, egészségügy, nyugdíj kérdések tekintetében, amelyek számomra vállalhatóak. 2010 és 2014 őszén önkormányzati képviselő lettem. A mostani ciklusban a Megyei Közgyűlés tagja is vagyok, valamint a jogi és ügyrendi bizottság elnöke. 2018-ban a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltjeként indultam a választáson. Megkétszereztem azt a szavazatot, amit az elődöm a korábbi választáson elért.
 • Mikor döntött úgy, hogy megméretteti magát polgármester-jelöltként az idei választásokon?
 • A testületben eltöltött évek alatt egyre jobban megismertem a várost, az intézményeket, a hivatalt. Szirbik Imre polgármester úr is inspirált azzal, hogy személy szerint szeretné, ha itt maradnék a városban, és a város hasznára lennék. Az országgyűlési választások után, lezárva magamban is a tapasztalatokat, másfél éve már határozottan a polgármester-jelöltségre készülök. Nagyon sok támogatást kapok ehhez mindenkitől, és ezt köszönöm. Polgármester úr egyre több feladatot szán nekem, pl. kínai delegáció fogadása, amelyeket egyedül, önállóan viszek végig, oldok meg.
  A választási koalícióról azt mondta:
 • 8 szervezet fogott össze idén tavasszal, és a Jövőnk Szentes Egyesület égisze alatt, rengeteg lokálpatriotizmussal, nagyon kevés pártpolitikával vállalkozunk a város irányítására, a legfontosabb döntések meghozatalára. Ez a kis csapat már hónapok óta képes együtt gondolkodni, képessé vált arra, hogy egy irányba tolja a „szekeret”.
 • Ez örvendetes. Amennyiben elnyeri a lakosság bizalmát a polgármesterséghez, azonban ismét nem lesz többségben a baloldali frakció, vajon meg tudja teremteni azt a nyugalmat, felkészültséget, stabilitást, amit az előző polgármesternek sikerült?
 • Ha végigmatekozzuk a 2014 évi választást, amit ugyan teljes egészében nem lehet átvenni erre az őszre, de azok, akik most összefogtak, és nem egymást „oltják ki” a körzetekben, 2014 őszén – együttesen – több száz szavazattal többet kaptak, mint a kormánypárti képviselő-jelöltek. Ez a matematika nem teljesen biztos, de bízom benne, hogy minősített többséget szerzünk, legalább hat körzetet megnyerünk a tízből. Plusz egy kompenzációs lista és a polgármester-jelöltség, nyolc fő. Ez az a minimum, amivel könnyedén lehetne kormányozni a következő 5 évben a várost. Ha másfajta felállás lesz, a választást követő hetekben lehet megtalálni azokat a megoldásokat, hogy ki gondolta komolyan a kampányban, és tényleg nem a pártjáért, hanem a városáért fog dolgozni. A higgadtságomnak, nyugodtságomnak elégnek kell lennie ahhoz, hogy sikerüljön a többi képviselő-jelöltet is a kardoskodások nélküli városépítés irányába „terelni”.
 • Hogyan látja a forrásszerzés lehetőségeit ellenzési szerepkörben?
 • Bízom abban, hogy a 10 ezer főnél nagyobb települések nemsokára közvetlenül pályázhatnak az Európai Unióhoz, ami nagyon nagy szó lesz. A 2021-2026- os ciklus esik bele ebbe az időszakba. Én vállalom mindenféle átláthatóságát a városnak a beruházásokat illetően, de megkapnánk azt a szabad utat, amelyen közvetlenül – nem nemzeti kormányok útvesztőin át elbírálódva – lehetne az uniós forrásokhoz jutni, hiszen ezek a források megilletnek minket is, mint uniós tagország települését, a lakosságszám arányában. Van már hasonló jó példa, ilyen pl. a Norvég Alap, amelyből Szentes a Petőfi homlokzatát felújította. Semmi más nem kell ebbe a rendszerbe, legyenek jó ötletek, pályázzunk, s ha nyertünk, a megvalósítás után tisztességesen számoljunk el! Ne legyen közben lobbizás, korrupció, furcsa gondolatok…
 • Időközben, az évek során adódhatnak válsághelyzetek, nem várt események, az ilyenek kivédésében hogyan gondolkodik egy polgármester-jelölt?
 • Mindig kértem az elmúlt 9 évben is a város vezetését, hogy a költségvetésben képezzünk tartalék keretet előre nem látható helyzetekre. A város abban a szerencsés helyzetben van, hogy néhány százmilliós, feladattal nem terhelt tartalékkal vehetjük át az irányítását, ami nagyon nagy szó. Sok település helyzete ma csőd közeli. Szentes stabil gazdasági helyzetben van. Az, hogy a tartalékkal hogyan gazdálkodunk, a mi feladatunk lesz. Legutóbb pl. az ipari parkban egy 7,5 hektáros területet vásároltunk meg, ez is a tartalék képzés része. Ez a terület a vételár 5-6-szorosát éri már ma is. Én tehát a tartalékolás, abszolút megfontoltság embere vagyok, aki nem herdál, de nem is hezitál, ha egy jó lehetőség adódik a városnak.
 • Végezetül értékek: mi az az értékrend, ami alapján ténylegesen szeretné formálni ezt a közösséget?
 • Én úgy szeretem ezt a várost, ahogyan van. Szeretem a régimódiságát, szeretem az állandóságot benne, mint a művelődési ház, a Kurca, a Tisza, a strand, a színház, a könyvtár… Szeretem az épületeket, és a lakosok által hozott programokat. Szeretem az érzést, hogy szentesi az ember. Szeretem a humoristáinkat, akik innen származnak, és azt a sok értékes embert, aki itt van, maradt, de azokat is, akik épp nincsenek itthon, de szentesinek vallják magukat. Szeretem a lokálpatriotizmust, hogy a szentesi szeret szentesi lenni. Szeretem továbbá a város kialakítását, azt, hogy rengeteget lehet itt kerékpározni, gyalogolni, és minden elérhető. Szeretném Szentest megtartani ilyen könnyednek, lazának, szabadságszeretőnek. A város, amely gondozza az időseit, de foglalkozik a fiatalokkal is. Szeretem, hogy igényesek a szentesiek, kulturáltak és sportszeretőek. Jó, hogy együtt tud lüktetni a város. Ezt az érzést mindenképpen tovább akarom vinni – sorolta, majd így folytatta:
 • Sokkal többet kell majd a családokkal foglalkozni. Szeretnék olyan nagy közösségi teret létrehozni a városban, amit tudnak a családok használni, van is erre ötletem. A biztonság érdekében Közbiztonsági Tanácsot szeretnék létrehozni, valamint kulturális, művelődési kerekasztalt, a szakembereket egy asztalhoz leültetni. Azt vallom, hogy a helyi közösség tud tenni azért a legtöbbet, hogy a legjobb elképzelések megvalósulhassanak. Jó itt élni, de folyamatosan dolgozni kell azért, hogy még jobb legyen. Nagyon fontos, hogy az egyensúly mindig meglegyen – válaszolta Szabó Zoltán Ferenc, a Jövőnk Szentes Egyesület polgármester-jelöltje, akinek ezúton is sok sikert kívánunk!
 • dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.