Virágos Magyarország országos verseny – Szentes fődíj várományos

A Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyben idén is sikerrel vesz részt városunk. Szeptember 5-én a verseny országos döntőjének fő zsűrije érkezett városunkba, kettős céllal. Egyrészt, hogy felmérjék, Szentes, amennyiben az idei verseny nyertese, alkalmas lenne-e a nemzetközi megmérettetésre, valamint tájékoztatást adjanak arról, hogy milyen feltételekkel jár a nemzetközi versenyben való részvétel – tudtuk meg a zsűri tagjai által a szentesi moziban megtartott sajtó nyilvános eseményen.


A zsűri képviseletében Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka, a Virágos Magyarország verseny nemzeti koordinátora, egyetemi tanár elmondta, hogy az idei verseny a huszonhatodik. Ettől az évtől kétfordulóssá tették a megmérettetést, előbb a területi versenyen bizonyítanak a falvak és városok, majd a régiónként továbbjutók az országos fődíjért versengenek tovább.

Szentes az országos döntőbe került, versenytársai pl. Budaörs, Harkány, Székesfehérvár vagy Ózd. Amennyiben Szentes kerül ki közülük győztesként, vállalhatja a nemzetközi megmérettetést az Entente Florale Europa Európai virágosítási és tájépítészeti versenyben.
Érdeklődésünkre Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka elmondta:
a nemzetközi versenyt a brüsszeli székhelyű nonprofit társaság az európai virágos falvak és városok társasága jegyzi. Évente minden uniós tagország meghívást kap a versenyre. Az országok évente újítják meg a szervezetben a tagságukat. Ebben az évben kilenc ország tette ezt meg, Ausztria, Belgium, Csehország, Írország, Olaszország, Németország, Szlovénia, Magyarország és Hollandia.

A hazai és a nemzetközi verseny közötti különbségről Réka asszony azt mondta: amíg a hazai verseny sokkal inkább a közterületekre fókuszál, addig a nemzetközi verseny az összes fenntarthatósági kérdést egyforma súllyal veszi figyelembe. A nemzetközi versenybe az országok 1 falut és 1 várost nevezhetnek, ugyanakkor zsűritagot is küldenek. Így előreláthatóan kilenctagú zsűri látogat majd végig minden versenyben lévő települést a nemzetközi versenyen.

A zsűri, melynek tagjai voltak még: Spanyárné Halász Szilvia, a szervező bizottság alelnöke, nemzetközi zsűritag, Székesfehérvár főkertésze és Burszki Darinka, Délalföldi területi vezető, bajai főkertész, mostani látogatásának eredménye október elejére várható. Ekkor derül ki, hogy Szentes fődíjasként készülhet e jövőre a nemzetközi megmérettetésre.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.