Időcserepek 9. – Szobor a bolgárkertészek tiszteletére

A bolgárkertész a Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint speciális kisüzemi módszerekkel, melegágyi hajtatással és öntözéssel zöldséget termelő kertész.

Bulgáriában a 19. század második felére sajátságos, ám rendkívül eredményes kertészeti kultúra terjedt el, amely egy idő után nem tudott már minden hozzáértő számára piacot biztosítani. Ezek az emberek a Dunától északra fekvő országokba kezdtek vándorolni, és ott letelepedni, ahol szabad piacot találtak. Magyarország déli megyéiben is több család telepedett le az 1800-as évek második felében. A századfordulóra az egész ország területén, különösen a nagyvárosok közelében tevékenykedtek, elsősorban paprikát, paradicsomot, uborkát, salátát termesztettek. A zöldségpalántákat már magas, trágyafűtésű melegágyakban hajtatták, majd kiültették az öntözőárkokkal sűrűn ellátott szántóföldeken. A növényeket évente 8-szor, 10-szer öntözték. Jellegzetes szerszámaik voltak az ültetőfúrók, a barázdatömítő henger, borozdoló eke, a különféle kapák (motika, csapa, kalisztirja, dikel, koszer…)

A tevékenység fontos eszköze a bolgárkerék (doláp), amelyet körben járó ló vontatott. A függőleges tengely a rászerelt orsóval forgatta a vízemelő kereket tartó vízszintes tengelyt. A függőleges tengely a rászerelt orsóval forgatta a

vízemelő kereket tartó vízszintes tengelyt. A vízemelő talpában 24-28 rekeszt alakítottak ki, melyek 6-8 liter vizet fogadtak be. Merüléskor a víz a rekeszekbe nyomult és a kerék magasba fordulásakor az elvezető deszkavályúba ömlött. Létezett vödrös bolgárkerék is, amely jobban alkalmazkodott a vízszint változásához. Ennél a szerkezetnél a rekeszeket láncszerűen összekapcsolt vödrök helyettesítették.
A bolgárkertészek munkaközösségeibe csak nehezen tudtak magyar idénymunkások bekerülni, azonban az 1920-as évekre már a magyar paraszti gazdálkodás belterjessége lehetővé tette az önálló fejlődés megindulását, és több helyen, így városunkban is, intenzív primőrtermelő kultúrák alakultak ki.
További részletek: www.mek.oszk.hu – A Magyar Néprajzi Lexikon nyomán szerkesztette: dt.
A témaválasztás aktualitását adja, hogy szeptember 6-án városunkban, a Baross utca torkolatában a bolgárkertészek emlékére készült szobor felavatására kerül sor.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.