Kiállítás és könyvbemutató – Együtt minden feszület

Major Anna Edit 2008-ban a Múzsák kertje c. kiállítása megnyitóján.

A Szentes Városi Könyvtárban szeptember 13-án kerül sor a Major Anna Edit és Dr. Mód László közös szerkesztésében megjelent Megszentelt határ II c. könyv bemutatójára, valamint a könyvben szereplő aquarellek kiállítására. Megnyitó beszédet mond dr. Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár. A könyvet Szirbik Imre polgármester ajánlja a közönség figyelmébe. Közreműködik Nagy János orgonaművész, Andor Csilla operaénekes, valamint Ráfi Dénes, a Horváth Mihály Gimnázium tanára.

„Az út menti feszületek önvizsgálatra késztetnek bennünket. Ugyanakkor a róluk készült festményeimmel az érett, gondolkodó embernek a gyökerekhez való viszonyát is szeretném érzékeltetni. Hiszem, hogy a mai ember számára nem csak a jövő lehet távlat, hanem a múlt is.” Major Edit grafikus, festő gondolatait idézem. Beszélgetésünk során csillogó szemekkel mesél azokról az élményekről, amelyek a Nagymágocs, Derekegyház, Szegvár vagy Fábiánsebestyén határában fellelhető keresztek megtalálásakor érték. A legtöbb feszületnek külön története van, ám nem sikerült megismernie valamennyit. Különösen megható volt számára, hogy a legkevésbé forgalmas helyeken álló keresztek lábánál is friss mezei virágcsokrot lehetett találni. A ma embere számára még fontos kapaszkodót jelentenek ezek az épített szakrális emlékek Istenhez – mondta.

Az első kötet 2005-ben jelent meg, amely a Szentes és Szentes környéki feszületeket gyűjti egy csokorba, a róluk készült alkotások által. Most megismerhetjük a folytatást. A két könyv olyan helyi értéket, kincset foglal magában és mutat be egyben, amely a külső szemlélő számára felbecsülhetetlen, példa értékű gyűjtemény.
A kiváló grafikus, festő és dr. Mód László adjunktus, néprajzkutató találkozása és közös munkája nyomán nem csak hiánypótló kiadvány készült, olyan helyi tudományos és művészeti munka, amelynek bemutatása bárhol a világon nagy érdeklődésre tarthatna számot. Ezzel a büszkeséggel tekintsék meg a 17.00 órakor kezdődő kiállítást, látogassanak el a rendezvényre!
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.