Az állatorvos tanácsai 6. – Mi okozza a szaruhártya fekélyét a kutyáknál?

A szaruhártya a szem elülső felületén elhelyezkedő átlátszó képlet. Fekélyről abban az esetben beszélünk, ha a szaruhártya folyamatossága megszakad. Mélysége szerint több típust különböztetünk meg: felületes, mély, perforált fekély.

A szaruhártya fekély kialakulásának számos oka lehet. Gyakran alakul ki fekély valamilyen trauma következtében, például macskakarmolás, szaladgálás során szembe csapódó gallyak, ágak miatt, illetve a szembe került toklász is oka lehet.
A rendellenes szemhéj állás például a szemhéj befordulása, rendellenes irányba vagy helyen növő szőrszálak, szempillák miatt. A szemhéjakon előforduló szövetszaporulat, daganatok a folyamatos irritáció miatt szintén okozhatnak fekélyt.
Fertőző kórok (baktérium, vírus, gomba) nagyon gyakran állnak szaruhártya fekély hátterében, például macskáknál a herpesvírus fertőzés.
Ha a szaruhártya megsérül, folytonossága megszakad, a különböző kórokozók könnyen el tudnak szaporodni a sérült területeken. Bizonyos baktérium csoportok úgynevezett proteolitikus enzimeket termelnek, melynek következtében a szaruhártya fehérjéi feloldódnak és létrejön az úgynevezett lágyuló fekély.
Jellemző tünetek a hunyorgás, fénykerülés, szem dörzsölés. A fekély méretétől, mélységétől függően a szaruhártya elszürkül. A szaruhártya gyakran váladékkal fedett.
A fekély kezelése a mélységétől függ. Enyhe, felületi sérülés esetén elegendő lehet a szemcseppes kezelés. A szemcseppek segítségével csökkentjük a gyulladást, a fájdalmat és segítjük a szaruhártya gyógyulását.
Mély szaruhártya fekély, perforált fekély esetén műtéti kezelésére van szükség. Ebben az esetben a szaruhártyát megtisztítjuk, az elhalt hámszövetet eltávolítjuk. Ezt követően terápiás kontaktlencse kerül felhelyezésre, illetve a szemhéjakat ideiglenesen összeöltjük a szaruhártya védelme érdekében. A műtét után a kutyának gallért kell viselnie a varratok kiszedéséig. Abban az esetben, ha a szaruhártya ereződött vagy pigmentálódott, szükség van lézeres műtéti beavatkozásra is a sarj erek koagulálása, illetve a pigmentálódás megállítása, vékonyítása, megszüntetése érdekében.

Dr. Pengő Boglárka
Kiséri Állatorvosi Rendelő
www.allatorvosiszemeszet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.