Miért veszélyesek a digitális eszközök?

A kék-ibolya fény mindenütt jelen van, bár erőssége kül- és beltéren változó. A napfény is tartalmaz kék fényt, s számos bizonyíték van arra, hogy a 400-520 nm közötti spektrum, ezen belül különösen a 460 nm-es kék fény fontos a szervezet melatonin szintjének megfelelő szabályozásához, amely befolyásolja a bioritmusunkat és az általános jó közérzetünket. Ám túlzott mennyiségben komoly mellékhatásokat eredményezhet.

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. A retinán keresztül érkező információ alapján termelődik a sötétség hatására. Ha pl. ágyban fekve, elalvás előtt televíziót nézünk, vagy okostelefont, monitort használunk, a retinára kék fény érkezik, így a szervezet „azt hiszi” nappal van, nem kezd el melatonint termelni, felborulhat a bioritmusunk, és bizony álmatlanul forgolódunk egész éjszaka. Még súlyosabb hatása van, ha pl. hosszú ideig 460 nm alatti, leginkább 440 nm-es kék ibolya fénynek vagyunk kitéve, mert az hozzájárulhat a retina károsodásához, és idővel makula degenerációt okozhat. Egyéb panaszok a szemfáradtság, szemszárazság, szemirritáció, homályos látás, hát, nyak és vállak fájdalma. Mint ahogyan a szabadban lévő természetes napfény nagy mennyiségű kék-ibolya fényt tartalmaz, valamint a Xenon és LED fényszóróknak is ilyen fénye van, úgy beltéren az LCD és LED számítógépek, LED világítások, TV képernyők, okostelefonok, táblagépek és GPS készülékek bocsátanak ki kék-ibolya fényt. Ennek a neve: High Energy Visible Light. Mivel ezen eszközök képernyőminősége folyamatosan javul, az általuk kibocsátott kék fény mennyisége is folyamatosan nő. A legnagyobb veszélyben a gyerekek és azok a munkavállalók vannak, akik munkájuk nagy részét szabadban, illetve irodában, digitális eszközök használatával töltik.

Felmérések szerint a diákok 86%-a használja az internetet napi rendszerességgel, és 91%-uk látogatja nap, mint nap a különböző közösségi oldalakat. Magas közöttük a videó- és számítógépes játékokat használók aránya is. Akik a szabadban töltik munkaidejük nagy részét, a természetes napfényben jelenlévő nagy mennyiségű kék fénynek és a hordozható digitális eszközök, okostelefonok, táblagépek kék fényének vannak kitéve. Nagyon fontos hogy saját magunk és gyermekünk esetében előtérbe helyezzük a kék fény elleni védelmet. A kék fény szűrővel ellátott szemüveglencsék megakadályozzák, hogy szemünkbe jussanak ezek a káros sugarak. Az irodai munkát végzők napi minimum 4-6, de sokszor 10-12 órát is digitális eszközök használatával töltenek. A háztartásbeliek és nyugdíjasok is egyre inkább a digitális média fogyasztóivá válnak, a LED és LCD televíziók, okostelefonok, táblagépek, i-padok használatával töltik napjaikat. Amennyiben ön és családja is sok digitálist eszközt használ, ellenőriztesse látását szemészeti rendeléseinken, gondoskodunk szemei védelméről:

Domján Optika Szentes, Kossuth tér 4. Szemorvosi szemvizsgálat: kedd, csütörtök Dr. Prikidánovics Krisztina, Dr. Kőszegi István. Látásellenőrzés, szemüvegfelírás: csütörtök Pákozdi Csilla. Bejelentkezés telefonon vagy személyesen. +36 70 639 5210.  x.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.