HACS iroda megnyitó – A közösségfejlesztés új fejezete Szentesen

Pénteken, augusztus 9-én délelőtt a Szentesi Helyi Akciócsoport Egyesület irodájának megnyitóján vettünk részt, amely a Nagy Ferenc utcában várja minden délelőtt a szentesieket.

Megnyitó gondolataiban Antal Balázs Tibor elnök kitért az előzményekre:
-2015-ben a Pénzügyminisztérium írta ki azt a CLLD pályázatot, amelyen a képviselő-testület döntése alapján Szentes a maximális 800 millió forintot megpályázva indult. A pályázat benyújtásának feltétele volt a helyi akciócsoport konzorcium formában történő megalakítása. A konzorciumnak az önkormányzat mellett gazdasági társaságok, civil és egyházi szervezetek kellett legyenek az alapítói. A sikeres pályázat 400 millió forintot hozott a városnak, amelyből, kiemelt projektként a Tóth József Színház és Vigadó fejlesztésére mintegy 100 millió forintot szántak – hallhattuk.
Az iroda megnyitásával – említette Antal Balázs Tibor – az a cél, hogy folyamatos legyen a kapcsolattartás a lakossággal, a lehetséges pályázókkal.

Balról Szlobodán Vukoszávlyev, mellette Antal Balázs Tibor.

Szlobodán Vukoszávlyev, a helyi akciócsoport munkaszervezetének vezetője elmondta, hogy az elnyert uniós pályázati forrást a Magyar Állam bocsátja rendelkezésre. A munkaszervezet feladata, hogy kezelje és bírálja a helyi szereplők pályázatait. A munkaszervezet 60 millió forintból tud működni a pályázati időszak alatt, amelyből fenntartja az irodáját és fizeti az alkalmazottak bérét is.
Azt javasolta a leendő pályázóknak, hogy előbb kisebb léptékű pályázat beadásával, megvalósításával szerezzék meg a későbbi nagyobb pályázatokon induláshoz szükséges tapasztalatokat.

Várnak minden érdeklődőt az irodában, hogy segíthessék minél újszerűbb, minél közösség centrikusabb elképzelések megvalósulását. Tanácsokat adnak, segítenek a pályázatok sikere érdekében eligazodni az elektronikus pályázás útvesztőiben is. A HACS-ról, a helyi akciócsoport által kiírandó pályázat típusokról, magáról a pályázatról fontos részleteket a www.szentesihacs.hu oldalon lehet megtudni.
Ezzel a pályázattal párhuzamosan fut Szentesen a TOP.3.1. Csoportkohézió erősítése Szentesen pályázat, amelyben Vidovicsné Molnár Zsuzsanna, az önkormányzat civil, ifjúsági és esélyegyenlőségi referense elkezdett egy közösségépítési társadalomkutatást.

Vidovicsné Molnár Zsuzsanna ismertette, hogy tavaly februártól Lapistón, Kajánújfaluban és Magyartésen, a pályázat szerinti Szenteshez tartozó külterületeken indult el ez a tevékenység. A tapasztalatok szolgálhatják, hogy a HACS által a közösségfejlesztési munka most már a város egészére kiterjedhessen. Folyamatosan lehetőséget teremtenek arra, hogy a lakosok elmondhassák, mi a jó, és mi nem a városban, azt is, szerintük hogyan kellene változtatni a kevéssé jó dolgokon, hiszen a pályázat alapfeltétele, hogy az emberekkel közösen valósuljanak meg az igényeik szerinti jobbító szándékok, változtatások.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.