A klímaváltozás is befolyásolja az értékesítést a DélKerTÉSZ-nél – Rekordszámokat mutat a félév

Valóban klímaváltozás van, a kísérő jelenségek egyre szaporábbak és egyre nagyobb lefolyásúak. Nagyon hirtelen jön a lehűlés, a nagy meleg és az óriási mennyiségű csapadék. A zöldség és gyümölcs ágazat jövőjét rendkívül befolyásolja, hogy ezeket a jelenségeket hogyan lehet a termelésben kiegyenlíteni, a kedvezőtlen hatásokat mérsékelni. Lehet-e egyáltalán?
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete első félévi értékesítése júliusban csúcsárakkal számol, az első félévben közel 200 tonnával több terményt értékesítettek, és az árbevételük 750 millió forinttal haladta meg a tavalyi azonos időszak eredményét. A rendkívüli munkáról elismeréssel szólt Nagypéter Sándor elnök, akivel egy kissé a számok mögé is néztünk.

  • A paprikánál fontos tényező az időjárás. A téli, kora tavaszi hónapok most jóval több napsütést hoztak, ami kedvezett a fűtött fóliás és üvegházi termesztésnek. A május rendkívül hűvös volt. A hidegfóliába kiültetett növények, a szinte hidegnek mondható időben, megfáztak. A termés kevesebb, ám mégis – a későbbi kedvező időjárásnak is köszönhetően – kiváló minőségű, az árak magasabbak. Kevesebb a lecsó arány, az első osztályú és extra minőség jóval nagyobb, mint az előző év azonos időszakában volt. – ismertette az elnök úr, majd hozzá tette:
  • Pl. a TV paprikát 17%-kal tudtuk magasabb áron értékesíteni a tavalyinál. Az értékesített mennyiség viszont 7-8%-kal kevesebb az előző évinél. A kápia paprika az időjárás miatt, később indult, mint tavaly, a mennyiség kb. 40%-kal kevesebb, viszont az ár 34%-kal jobb. A kápia paprikából most hiány van, a belföldi fogyasztás oly annyira megnövekedett, ha megnézzük a tendenciát, az elmúlt 6 évben, piros kápia paprikát inkább az export piacon lehetett eladni. Mára, a belföldi keresletnövekedés miatt azonos mennyiséget lehet eladni a bel- és külpiacokon. A hegyes erős paprika mennyisége 26%-kal nőtt, a minőség is jobb, mint tavaly, talán ezt követi, hogy az ár is 8%-kal kedvezőbb a tavalyinál – hallhattuk.
  • Hogyan alakult a másik meghatározó növény, a paradicsom értékesítése?
    A paradicsom esetében a mennyiség közel azonos a tavalyival. Most az ár 3%-kal jobb, a közelgő dömpinggel azonban vissza fog esni. Külön kiemelendő a koktélparadicsom, amelyből a fogyasztás mennyisége folyamatosan nő, így 10%-kal többet forgalmaztunk 24%-kal magasabb áron. A koktélparadicsom egyik fajtája a szuper édes „datolya” paradicsomunk, ami iránt a kereslet kiemelkedő. A tudatos szülő édesség helyett inkább ezt ad a gyermekének, hiszen egészséges és finom.
    Fontos növényük minden évben az uborka…
    – Az uborkaforgalmazás mennyisége 57%-kal csökkent, mivel tagjaink egy része inkább paprikára állt át. Nagyon hektikus az uborka ára. Több helyen mégis az üvegházakban uborkát kezdtek el termeszteni, ami zavart okozott a piacon, mert a termelt mennyiség piaca nem volt kialakítva. A féléves ár a tavalyinál 5-6%-kal lett végül kevesebb.
    Legalább ilyen kevéssé kiszámítható növények a káposztafélék…
    – A káposztafélék értékesítése most nagyon jól sikerült. A fejes káposzta mennyisége ugyan 10%-kal kevesebb volt, de az ár 56%-kal volt magasabb. Jól alakult a kereslet. A kínai kelből dupla annyi mennyiséget értékesítettünk, mint tavaly, és az ár is közel 40%-kal lett magasabb.
    – A zöldborsóra jobb idő járt a tavalyinál.
    -Az ipari növények eredményességét befolyásolta az április közepéig aszályos időjárás. Az öntözés a kelést segítette, majd jött a májusi nagy eső, ami nagyon jól hatott rá. Június közepéig szép volt a zöldborsó. Az érkező kitartó forróság miatt a termés befulladt, a minősége visszaesett. A mennyiség azért így is közel 10%-kal jobb a tavalyinál, az átlagár is szűk 4%-kal lett jobb, mint a tavalyi. Azonban, hogy továbbra is érdemes legyen zöldborsót termeszteni, a gyár részéről további árkompenzáció szükséges.
    – Miként alakult idén a munkaerő ellátottságuk?
    -Bár év elején voltak fenntartásaink, mára azonban elmondható, hogy megfelelő munkaerő ellátottsággal rendelkezünk. Diákmunkásaink is vannak, 16-19 éves tanulók, elsősorban a kollégák gyermekei. Elértük az ideális létszámot, és ezek a fiatalok nagyon lelkiismeretesen dolgoznak.
    Gondunk inkább az, hogy a kapacitásunk csúcsán vagyunk. Ahogy már tavaly is, csomagolást már kellett az idén is kiszerveznünk, hiszen heti 3500-4200 mázsa árut kellett lecsomagolnunk 3 héten keresztül, ezt másként nem lehetett megoldani. A kapacitások növeléséhez további automatizált csomagoló eszközökre van szükség.
    -Milyen aktuális rendezvényekre készülnek a közeljövőben?
    – Augusztus 15. és 18. között lesz a már hagyományos Farmer Expó, ahol a FruitVeB-bel közös standon veszünk részt. Idén kápia paprikát, koktélparadicsomot kóstoltatunk majd. Nagyon ízletes a körözöttes kápia, amelytől sikert várunk a kiállításon.
    Már dolgozunk az OMÉK-on is, ami szeptember 26. és 29. között lesz. Ahogy két éve, idén is az Árpád Agrár ZRt-vel, a FruitVeB szakmaközi szervezettel és további hat TÉSZ közreműködésével jelenünk meg. A Magyar Paprika Napja szeptember 4-én lesz, a szervezésből kiveszi részét a KITE ZRt. is. Derecske és környéke adja a helyszínt, övék a rendezés. A fóliaházi és szabadföldi termesztés, termesztéstechnológia mellett téma lesz a klíma, a munkaerő és gépesítés térségi tapasztalatainak bemutatása. Dömsödi Teréz
    Fotó: DélKerTÉSZ

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.