Kedves Szülők! – Hamarosan iskolakezdés!

Forrás: www.gyerek-portal.hu

Az egészséges szemek és a megfelelő látás nagyon fontos egy gyermek fejlődése során. Az iskolai élet csupa olyan feladat elé állítja a diákokat, amelyek a látás kifogástalan működését feltételezik. A jó látás alapvető feltétele az eredményes tanulásnak, hiszen az összes információ 80 százalékát a szemünkön keresztül szerezzük meg. A könyv lapjára és a táblára írottak olvasását, de ma már a számítógép képernyőjén való eligazodást is, mint magától értetődőt várjuk el gyermekeinktől.

Ép látás híján nemcsak az iskolapadban, hanem szellemi és testi fejlődésüknek, szociális és érzelmi életüknek minden terén megoldhatatlan kihívásokkal szembesülhetnek nap, mint nap. Noha egyike lenne a legfontosabb teendőknek, amelyek az iskoláskorú gyerekeket felkészítik a rájuk váró feladatokra, a minden részletre kiterjedő látásvizsgálat gyakran elmarad. Ennek okán sok kisdiák kénytelen felderítetlen látászavara ellenére helytállni az iskolai feladathelyzetekben, ami egyes esetekben azt a téves benyomást kelti, mintha a gyermeknek tanulási problémája lenne.
Kutatások igazolják, hogy a problémás tanulókként megbélyegzett gyerekek 60 százaléka valójában valamilyen fel nem ismert látási nehézséggel küzd. Valamint sajnos az is tény, hogy minden négy gyerekből egynél fennáll valamilyen látászavar, amely kedvezőtlenül befolyásolja a tanulást. Sok szülő megelégszik az iskolában rutinszerűen végzett látásvizsgálattal, ám az távolról sem kielégítő.

A részletes szemvizsgálat olyan rendellenességekre deríthet fényt, amelyeket egy egyszerű látásteszt nem mutat ki, mint például a szemek koordinációjának zavarai, a távollátás enyhébb formái, vagy az asztigmatizmus. A gyakori fejfájás, a fáradékonyság és a szem erőltetésének más jelei utalhatnak arra, hogy a fenti vizuális képességek bármelyike elégtelen, illetve a szemek nem működnek megfelelően. A szülőknek fontos ismerniük azokat a tüneteket, amelyek gyermekük látási problémáját jelezhetik. Érdemes szemésszel konzultálni akkor, ha az alábbi tünetek bármelyike visszatérő módon jelentkezik: a gyermek olvasáskor nyugtalan; kerüli a közelre nézést igénylő foglalatosságokat; közelebb tartja az olvasott szöveget a normálisnál; gyakran dörzsöli a szemét; ismétlődő fejfájásról panaszkodik; úgy forgatja a fejét, hogy csak az egyik szemét használja a nézéshez; gyakran felcseréli a betűket írásban vagy olvasásban; az ujjával követi az olvasott szöveget; olvasásban kihagyja vagy elvéti a rövid szavakat; illetve rendszeresen az általános képességei alatt teljesít. Azokat a gyermekeket, akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, évente el kell vinni ellenőrzésre, hogy az esetleges változásokat felfedezzék. A gyermekek megdöbbentően jó alkalmazkodóképességgel rendelkeznek. Ez természetesen nagyon előnyös számukra, viszont nehezíti a látásproblémák felfedezését. A gyerekek nem veszik észre, hogy nem látnak jól, illetve nem gondolják, hogy mások esetleg másként látnak, mint ők maguk. Úgy fogadják el a látott világot, ahogy azt megtapasztalják, ezért még az értelmes, jól kommunikáló kisgyermektől se várjuk, hogy ő maga jelzi, ha baj van a látásával.


Általánosságban elmondható, hogy minél korábban kerül felfedezésre egy a látással kapcsolatos probléma, annál gyorsabban, és gyakran annál eredményesebben kezelhető.
Amennyiben a szemész szemüveget ír fel a gyereknek, a szülő feladata elfogadtatni azt a gyermekkel. Iskoláskorú gyermek, ha addig nem kellett szemüveget hordania, esetleg eleinte ellenérzéssel fogadja, és nem akarja hordani a szemüvegét. Ha lehet beleszólása a keret kiválasztásába, az segíthet leküzdeni az ellenérzését. Az is jó, ha felhívjuk a figyelmét a környezetében: rokonok, barátok, osztálytársak, mesehősök körében a szemüvegesekre. Ebben a pedagógus is segítségünkre lehet. Figyelni kell rá, hogy a gyerek tényleg viselje is a szemüvegét! Kontaktlencsét is egyre gyakrabban választanak gyermekeknek. 13-14 éves korban már kialakul az a felelősségérzet, amely a kontaktlencse viseléséhez elengedhetetlenül szükséges higiéniai rendszabályok betartásához kell. Így sporthoz, tánchoz, vagy akár nyaraláshoz a szemüveg mellett egy másik alternatívát tudunk kínálni.

Szemészeti rendelőnkben Szentesen a Kossuth tér 4. szám alatti Domján Optikában Dr. Prikidánovics Krisztina és Dr. Kőszegi István teljes körű szemészeti vizsgálattal várja a gyerekeket is. Üzletünkben minőségi gyermekkeretek és biztonságos, felületkezelt lencsék óriási választékával, kontaktlencsék és ápolószerek széles portfóliójával állunk rendelkezésre.
Hogy öröm legyen a beiskolázás, gyerekekre szabott akcióinkkal igyekszünk enyhíteni a családok költségeit!
Bejelentkezés: a 0670/6395210-es telefonszámon, személyesen az üzletben, vagy facebook oldalunkon.
Domján Optika
(Fotó forrás: www.gyerek-portal.hu)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.