Kis nyári üzenet

A végzős általános iskolások június 15-én búcsút vettek az osztályuktól, tanáraiktól, társaiktól, útjuk a középiskolába vezet, remélve megállják helyüket a választott az intézményben. Egy lépéssel közelebb kerültek a nagybetűs élethez. Befejeződött a tanév a kisebbeknek is. Több gyerekkel találkozunk majd az utcákon, tereken és mindenütt. Kerékpárral is többen kerekeznek, s gurulnak a deszkákon, a rollereken. Figyeljünk rájuk, ha nem is a mi családunkhoz tartóznak. Előfordulhat, hogy fegyelmezetlenül szaladnak át az úttesten, nem törődve a veszélyhelyzettel.

Sajnos már megmutatta erejét a belvárosban egy magát erősebbnek gondoló társaság is az első nyárias éjszakán. Felborított kukát hagytak maguk után, alkohol vagy esetleg egyéb szer hatására? Nem tudni. A szemét azonban megmaradt. Egy társasházi kukát felborítani nem lehet könnyű, a tetejét felnyitni is nehéz. Edzőteremben, esetleg munkavégzéssel is meg lehet szabadulni a felesleges energiától. Jó lenne, ha ez nem ismétlődne meg többször. Melegben bűzős a kuka tartalma, és ezt szabadon engedni, nem beszélve, a kóbor kutyákról, akik széthúzzák a nekik érdekes zacskókat, szórva tartalmukat… Nem lenne jó, ha az ilyen, és ehhez hasonló esetek megismétlődnének, ezt látnák a városunkba látogató idegenek. Igaz, most gyorsan helyre állt a rend, köszönet érte…
Kisebb erővel rendelkezők az árusító stand környékén hagytak papír szemetet és pléh dobozokat, természetesen üresen, elfogyasztva belőle az energia italt, esetleg alkoholt. Nem szép látvány ez sem, s talán nincs is erre szükség. Ezek nélkül is lehetnek a fiatalok menők, mondjuk udvarias viselkedéssel, s nem ilyesmiket csinálva. Szerencsére vannak ilyenek is.

Jó lenne, ha a játszótereken lévő játékokat is a kicsik használnák, s nem tuszkolnák bele magukat a tinédzser kor közepén, végén járó fiatalok, tönkre téve a játékokat, csak úgy heccből.
Sajnos nincs nyilvános wc a játszóterek közelében. Így sajnos a közelben lévő bérházak hátsó részénél lévő bokrokat, emeletek alatti beugrót használják megkönnyebbülésre a játszó gyerekek. De sajnos nyilvános wc-nek használják alkalom adtán az idősebbek, sőt még a felnőttek is, hátra hagyva az üres boros és sörös üvegeket, cigarettás dobozokat, s ki tudja még mit. Jó lenne, ha nem erről szólna a várva várt nyár, a napsütés, a szabadság.
Kívánok mindenkinek szép élményeket adó nyarat, kikapcsolódást és pihenést.

füredi zsuzsa

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41991 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.