Fergeteges szerb-magyar est

Vuk Karadzic Néptáncegyüttes.

Szentes Város Önkormányzata, Szentes és a vajdasági Topolya 50 éves testvér-települési kapcsolata megünneplésére a Megyeháza udvarán Szerb-magyar estet rendezett június 27-én. Ez alkalomból a Kodály Zoltán Művelődési Központ Cirkalom Táncegyüttese, valamint a Vuk Karadzic Szerb Klub Néptáncegyüttese szórakoztatta a közönséget.

Kislinder Gábor Topolya község elnöke üdvözölte a szentesieket, kifejezve örömét, hogy a két elismert, európai sikereket elért néptáncegyüttes bemutatkozásával ünnepelhetnek itt Szentesen. Elmondta, hogy a település fele-fele részben szerb és magyar lakosú, fontos feladat nap, mint nap az egyensúly megteremtése és megtartása az élet minden területén. Folyamatosan támogatják egymást értékeik, hagyományaik megőrzésében, ápolásában.

-50 esztendőbe sok minden belefért – Szirbik Imre polgármester megemlékezett azokról, akik a két település közötti együttműködést elindították és hangot adott azon reményének, hogy gyermekeink, unokáink számára természetes lesz majd új lendületet adni a kapcsolatoknak. Utalt a történelem ez idő alatti viszontagságaira, s azt mondta, ezeket a sebeket segít begyógyítani a határok légiessé válása, ami Erdély és az Északi régiók felé már nyitott. Azon reményének adott hangot, hogy hamarosan Szerbia, Vajdaság, valamint Ukrajna, Kárpátalja felé is megszűnnek a határok. Azért ragaszkodott ahhoz, hogy mindkét néptáncegyüttes fellépjen ezen az estén, mert így vagyunk egyek, Közép-Európaiak – tette hozzá.

A Vuk Karadzic Néptáncegyüttes koszovói, bácskai-szerb, dél-kelet szerbiai táncokat mutatott be. A Cirkalom Néptáncegyüttes vág-garam közi, mezőpaniti, bácskai, Tisza-menti és hajdúsági táncokkal érkezett. Ördöngősfűzesi dalokat énekelt Dudás Kata. Éter Máté kalotaszegi legényest mutatott be, valamint a Hétmező énekcsoport kupuszinai dalokat énekelt. Közreműködött a Fokos zenekar.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.