Miért veszélyes kisállatainkra a hőguta?

A hőguta során a szervezetben termelődő hő mennyiségét a szervezet nem tudja leadni, a test túlhevül. A kutyák és macskák izzadni nem tudnak, lihegés során adják le a hőt, de egy bizonyos hőmérséklet felett már hiába emelkedik a lihegés intenzitása, nem képesek megfelelő mennyiségű hő leadására, és kialakul a hőguta. A magas hőmérséklet miatt különböző kémiai reakciók zajlanak le a testben, melynek következtében az agy, a máj, a belek, majd a többi szerv is károsodik, a vér besűrűsödik, ami vérrögök kialakulásához vezet. A normális testhő kutyák esetén 38-39 C fok. Amennyiben a testhőmérséklet eléri a 41 fokot, az már súlyos agykárosodáshoz vezethet, 43 fok felett pedig már olyan szintű enzim kicsapódás, károsodás történik a szervezetben, hogy a folyamat visszafordíthatatlan.

Tünetek:

  • gyors lihegés,
  • vörös, lila nyelv,
  • ragadós nyál,
  • habos orrváladék,
  • nehézlégzés,
  • idegrendszeri tünetek (szédülés, görcs, eszméletvesztés),
  • kitágult pupillák,
  • hányás,
  • kóma.

Kezelés:

Amennyiben a testhőmérséklet nem lépte túl a 43 fokot és nem állt fenn sokáig ez az állapot, abban az esetben még van remény az állat gyógyulására. Nagyon fontos azonnal elkezdeni az állat fokozatos hűtését. Hűvös, árnyékos helyre kell vinni és el kell kezdeni hideg vizes törölközővel lemosni, majd hideg (de nem túl hideg) vízzel fürdetni, a tarkójára nedves törölközőt, jeges borogatást rakni, majd amikor sikerült levinni a hőmérsékletet, azonnal állatorvoshoz fordulni.

Megelőzés:

Kánikula esetén tilos nehéz fizikai munkát végeztetni a kutyával (kiképzés, vadászat, futás, kiállítás). Szájkosár használata sem ajánlott, ha muszáj, akkor csak nagyon rövid ideig, és csak olyan típust, amiben tud az állat lihegni. Tilos a kutyát, még lehúzott ablakkal is, az autóban hagyni! Már tíz perc után 45 fok feletti hőmérséklet alakul ki az autóban! A sétáltatást kora reggeli, esti órákra kell időzíteni, füves parkos területen, mert a felforrósodott aszfalt súlyos égési sérüléseket okozhat a talppárnákon.

Folyamatosan biztosítani kell a friss ivóvizet, lehetőleg több helyen, több tálban kihelyezni, hogy amennyiben az egyik kiborul, kiürül, legyen mindig utánpótlás. Árnyékos, hűvös helyet kell biztosítani az állat számára.

Különösen veszélyeztetettek a rövidorrú kutyafajták (bulldog, mopsz, shi-tzu, palota pincsi, boston terrier), a szánhúzó kutyák (samoyed, malamut, husky), a 6 hónaposnál fiatalabb és az idős kutyák (7 év felett), valamint a hosszú, dupla szőrzettel rendelkező kutyák.

ben teljes nyarat kívánunk minden kisállat barátnak és kis kedvencüknek!

Dr. Pengő Boglárka
Kiséri Állatorvosi Rendelő Szentes
www.szentesiallatorvos.com

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41991 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.