Miért nem kerülhetett morzsa az űrbe… – Farkas Bertalan élettörténete a múzeumban

A Holdra szálláshoz használt űrhajó makettje.

Megkezdődött a visszaszámlálás, hiszen szombaton este 7 órakor a Koszta József Múzeum “Szojuz-36: Első magyar az űrben” című kiállítása megnyílik a közönség számára. Ebből az alkalomból tájékozódhattunk a kiállítás építésének mozzanatairól, a látogatókat hívogató technikai érdekességekről.

Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója kiemelte, hogy komoly előzetes értelmiségi vitát generáltak a kiállítás megrendezésének részletei. Meggyőződése, hogy ezzel az eseménnyel a múzeum a továbbiakban is megtartja előkelő helyét az országos szakmai térképen. Minden korosztály számára tudnak olyan információkkal, élményekkel szolgálni, amelyek nemcsak az űrhajózás, a technikai fejlődés vívmányai iránt érdeklődők számára lesznek hasznosak. Megköszönte a támogatóknak, a Közlekedési Múzeumnak, a Hadtörténeti Múzeumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának valamint Szentes Város Önkormányzatának, hogy segítették a kiállítás megrendezését. Örömének adott hangot, hogy három helyi gazdasági társaság, az Árpád Agrár Zrt, a Hunor Coop Zrt, valamint a Délalföldi Kertészek Szövetkezete is támogatta a kiállítás létrejöttét.

A képen jobbról Szabó Attila, mellette Farkas László Róbert és a munkatársak, akik hamarosan a Bajkonur jelképes mérnökei lesznek.

Elmondta, hogy szombaton este a múzeum bejárata előtt, a Kossuth téren kb. 40 perces megnyitó ünnepség lesz, amikor Dóczi Gáborné Csirike (aki 1984-ben is fogadta Farkas Bertalant), valamint a MH II Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred alezredese, Seres József köszönti a dandártábornokot.

A sajtóesemény vendége volt Szabó Attila, a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti gyűjteményének muzeológusa, aki a kiállításra kerülő gyűjteményről elmondta: az űrhajózásra felkészítés során, így Farkas Bertalan kiképzése során használt eszközök jelentős része magyar tulajdon, a muzeális gyűjtemény része. Ám magángyűjteményekből, Farkas Bertalan saját gyűjteményéből is számos tárgy látható a kiállításon. Az Interkozmosz programban a szovjet fél biztosította a technikai feltételeket, azonban az űrhajósok ellátását a magyar állam finanszírozta. Így a ruházat és a kellékek jelentős része muzeális tárgyként rendelkezésre állt.

A kiállítás látogatói meghallgathatják majd Farkas Bertalan Holdra szállásának eredeti közvetítését, valamint a Delta c. televíziós műsor 1964-es témához kapcsolódó adását is megtekinthetik. Betekintést nyernek az Interkozmosz programba, láthatják Farkas Bertalan űrhajójának makettjét. Farkas Bertalan életének, űrhajóssá kiképzésének legfontosabb eszközei, kellékei is itt vannak a kiállításon, pl. a rakéta indítókulcsa, a szkafandere, az űrhajósok terhelhetőségét mérő Balaton műszer, néhány űrétel is megtekinthető lesz. Megtudhatják a látogatók, miért nem kerülhetett morzsa az űrbe…

Ezek mind kiporciózva az űrételek.

Már kész a mini planetárium, az utolsó simítások előtt áll a háromdimenziós VR szoba berendezése, szombaton este – jelképesen – 28 ezer km/óra sebességgel elstartol minden látogató számára a Holdra szállás élménye, izgalmas világa. Kalandra fel tehát!

Kép és szöveg: DT.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.