“SZOJUZ-36: Első magyar az űrben”, avagy az Interkozmosz program újraindul Szentesen

A Koszta József Múzeum igazi élménykiállítással várja idén nyáron és ősszel a múzeumlátogatókat „Szojuz-36: Első magyar az űrben” címmel.

Farkas Bertalan. Az első magyar, aki a világűrben járt. Erre a különleges utazásra invitáljuk újra látogatóinkat. Szentesen, a Koszta József Múzeumban a vendégek újraélhetik az űrutazás pillanatait 950 négyzetméter beépített felületen, különleges látvánnyal és élményekkel. VR szoba háromdimenziós mozival, és planetárium is várja majd vendégeinket a kiállításon, amely a Múzeumok Éjszakáján, 2019. június 22-én, szombat este 7 órakor nyílik Szentes főterén, a vármegyeházi épület előtti részen.

A június 22-i, szombati megnyitó részletei: A Dandártábornok Úr személyes megjelenésekor Szentes város polgármestere, Szirbik Imre mellett köszöntőt mond többek között Dr. Horváth András, a fővárosi Planetárium egykori igazgatója, Seres József Alezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Parancsnok-helyettese. A kiállítás izgalmas hang-és élményelemekkel nyílik majd Kertész Ákos zeneművész, a szentesi Hangversenyközpont igazgatója, külön erre az alkalomra komponált zeneszámával, amelyre a nemzetközi hírű Fire Birds tűzzsonglőr társulat mutat be attraktív műsort és performance-t.

A több hónapos kiállítás alcíme: „Vissza az űrbe, Farkas Bertalannal!” Nem véletlenül üzenjük ezt a gondolatot a nagyérdeműnek. Számos múzeumi és kulturális rendezvény foglalkozott már Farkas Bertalan 1980-as űrutazásával, de – teljes meggyőződéssel állítjuk – olyan bemutató még nem volt, mint amelyet Szentesen rendezünk a Dandártábornok Úr 70. születésnapjának tiszteletére.

Egy magyar, aki járt a Világűrben. A témát teljes spektrumában igyekszünk körbejárni oly módon, hogy tudományos-ismeretterjesztő igényességgel adunk betekintést az Interkozmosz program történetébe. Élő közelségbe hozzuk kicsiknek és nagyoknak Bajkonurt, azt a települést, ahonnan nemzeti hősünk űrhajójával lélegzetelállító magasságba repült. A 950 m2 beépített felületű, nagyívű, interaktív tárlaton Farkas Bertalan életútja mellett megismerhetőek és kézzel is tapinthatóak lesznek a Honvédség kecskeméti Repülőkórházának azon műszerei, amelyekkel Farkas Bertalant és Magyari Bélát kiképezték, 1978 és 1980 között. Továbbiakban az érdeklődőknek alkalmuk nyílik ellátogatni a Szaljut-6 űrállomásra is, és megtekinthetik a magyar űrutazó relikviáit, illetve a kiállításban planetárium és háromdimenziós VR szoba ad majd izgalmas élményeket a modern múzeumi trendeknek megfelelően.

Összefoglalva, az Interkozmosz program újraindul Szentesen. Az élményeket felsorakoztató kiállítás mellett, a szervezők nem titkolt célja az egészséges nemzettudat erősítése is a látogatók körében.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.