“Szentesi Fokos 2019” ünnepélyes megnyitó – Amerikai katonák Szentesen

Ezekben a napokban zajlik Szentesen a „Szentesi Fokos 2019” magyar- amerikai közös katonai gyakorlat, amely május 31-vel kezdődött, és június 12-én zárul. Az esemény ünnepélyes megnyitója a Kossuth téren, szombaton, június 1-én délelőtt történt, ahol beszédet mondott Antal László ezredes, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, Glenn Schmick ezredes, az Amerikai Egyesület Államok 18. Katonai Rendész Dandár parancsnoka, valamint a megjelent katonákat Szirbik Imre, városunk polgármestere is köszöntötte.

A gyakorlatot végrehajtó állományból két magyar és két amerikai, valamint a közös törzs állományából egy vegyes szakasz vett részt a szombati
megnyitó ünnepségen, a Kossuth téren.

Az Erzsébet tér felől, a Városháza mellett a lakosság megtekinthetett néhányat azok közül a katonai eszközök és járművek közül, amelyeket a katonák a mostani gyakorlat során használnak. Ezek között volt pl. egy 120M Grader földmunkagép, Dump Truck billenős jármű, Mercedes Benz G-270 könnyű terepjáró személygépkocsi, de egy PMP elem a szalaghídkészletből is. A gyerekek örömmel ültek fel a tankokra, az óriási szállítójárművekre, a felnőttek magukra vették a katonai felszerelést, és az érdeklődők a toborzó ponton megismerhették a katonai hivatás alapvető tudnivalóit.

Antal László ezredes, parancsnok köszöntőjében kiemelte: A „Szentesi Fokos” gyakorlat nem új megmérettetése a feladatra kijelölt állománynak, hiszen minden évben megrendezzük 2015 óta, azonban minden második évben nemzetközi környezetben és együttműködésben hajtjuk végre. A mostani alkalom mégis unikum több szempontból is. Egyrészt, mert először hajtunk végre közös gyakorlatot az USA haderejének 18. Katonai Rendész Dandárjával, s itt helyőrségünkben, és annak környékén történnek a műveletek. A közös gyakorlat célja a Közép- és Kelet –Európai, Fekete-tengeri régió stabilitásának és biztonságának erősítése. Egyúttal demonstrálni tudjuk a résztvevő nemzetek katonai képességeit.
– Egyértelmű véleményünk, hogy nem csak érdekeink közösek, de együtt erősebbek is vagyunk – mondta. Az együttműködés keretében mód van egymás eljárásrendjének, módszereinek, technikáinak megismerésére, de a jó munkakapcsolatok, barátságok kialakítására is.

Antal László ezredes beszéde.

Glenn Schmick ezredes, az USA 18. Katonai Rendész Dandár parancsnoka megköszönte a lakosság részéről a melegszívű fogadtatást. Elmondta, hogy 34 éve költözött a 18. Katonai Rendész Dandár parancsnoksága Németországba, azóta a dandár több száz gyakorlatot hajtott végre azzal a céllal, hogy növelje az átláthatóságot a NATO szövetségesei és partnerei között. –Azzal, hogy kapcsolatokat építünk ki, javítjuk a felkészültségünket, folyamatosan készenlétben állunk a váratlan ellenséggel való potenciális konfliktusra. Azonban először kerül sor arra, hogy magyar szövetségesünkkel dolgozzunk együtt itt Szentesen, ahol közösen, realisztikus helyzetekben fogjuk tesztelni készségeinket, és fejlődni, egyetlen csapatként. A közös gyakorlatra immár 1 éve készültek – hallhattuk.

A nyitó rendezvényen közreműködött a MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara Debrecenből.

Szirbik Imre polgármester ismertette a jelenlévőkkel azokat, a város életében meghatározó történelmi eseményeket, amelyek a szentesiek szabadságvágyának küzdelmeit, a haza védelme és a lakossági elvárások összeforrottságát jelentették. Az immár két évszázadra visszanyúló folyamat az 1836-os örökváltságtól az 1848-49-es szabadságharcon és a két világháborún át a lakosság és a honvédség együttműködését bizonyította. Szentes honvédeinek házhelyet adott, a szabadságharc hőseiről utcát nevezett el. Az első világháború hőseinek a Hősök erdeje őrzi emlékét, de a város kegyelettel emlékezik meg más nemzetek itt elesett katonáiról, akár szövetséges, akár ellenséges oldalon harcoltak. Végezetül arról beszélt, büszkeséggel tölti el, hogy a város a közös hadgyakorlat helyszínéül szolgálhat, s azt kívánta, hogy az itt megszerzett ismereteket élesben soha ne kelljen használni!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.