Dobbantó a szentesi múzeum sikere – Hamarosan új, nagyszabású kiállítás nyílik

Farkas László Róbert a Múzeumok Majálisán átveszi az oklevelet.

A Koszta József Múzeum részt vett „Az év múzeuma 2019” pályázaton. A sikeres szereplés eredményeként május 18-án, Budapesten, a Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum, a Pulszky Társaság, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevelét vehette át Farkas László Róbert igazgató, amellyel az elismerés alapítói a múzeum közönségkapcsolati munkáját ismerték el.

  • Igazgató Úr! Mire ösztönzi önöket ez az elismerés a jövőre nézve?
  • Átvenni egy díjat, mindig felelősség – válaszolta Farkas László Róbert. Minimum ezt a szintet tartani kell. Azt gondolom, – folytatta – 2019 nyár elejére elérkeztünk arra a pontra, hogy a város lakossága tud a múzeumáról és a szakma is megismert bennünket. Országos szinten is tudják a látogatók, hogy Szentesen van egy múzeum, amely Koszta József nevét viseli, és 1897 óta működik. Mára az ország 10. múzeuma, 650 ezer darabos leletanyaggal.
Az ünnepségen készült csoportkép.
  • Az elmúlt 8 hónap arra volt jó szerintem, hogy elértünk arra a nullpontra, amikor az ismertség után elkezdhetünk tudományos irányba mozdulni úgy, mint egy nem vidéki múzeum. Dobbantónak tartom ezt az elismerést, hiszen annak folyamatában vagyunk, hogy még professzionálisabb, még ismeretterjesztőbb, tudományosabb kiállításokat tudjunk rendezni a látogatóknak.
  • Az Omega kiállítás után mi a következő lépés?
  • Az Omega kiállítás Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Agórába költözik 1 hónapra. Nálunk pedig június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján fogjuk megnyitni a „Szojuz 36. Első magyar az űrben” című nagyon izgalmas, interaktív kiállítást Farkas Bertalan életművéről. Különlegessége lesz, amivel lehetőséget szeretnénk adni a látogatóknak, hogy az űrben érezhessék magukat, ez egy bizonyos vr szemüveg. Ezt a kiállítást október 27-ig lehet majd látogatni – mondta az igazgató úr, majd hozzátette, hogy Kecskemétről a kiállításra érkeznek azok az eszközök, amelyek segítségével 1978-80 között Farkas Bertalan dandártábornok és Magyari Béla űrhajós társa kiképzését végezték.
    Szirbik Imre polgármestertől a díj üzenetéről érdeklődtünk. Évszázados folyamat, hogy a múzeum része a város életének – említette. – Örülök ennek a díjnak, mert azt mutatja, hogy egyre többen látogatják a múzeumot. Kívánom, hogy minél több fiatal legyen közöttük, ne csak a múzeum látnivalóiért, hanem az itt folyó foglalkozások résztvevőiként is. Így könnyebben válhatnak lokálpatriótává, átérezve a gyűjtemény gyarapításának felelősségét, másrészt azt a felelősséget is, hogy a gyűjteményt meg tudjuk őrizni – mondta városunk polgármestere.
    Kovács János, a Művelődési, Oktatási és Sportbizottság elnöke is örömét fejezte ki a rangos díj kapcsán. Üdvözölte, hogy beigazolódott, az új menedzsmenttel új szemlélet érkezett a városi múzeum életébe, bár – tette hozzá – az eddigi munka is fantasztikus volt.
  • Most talán annyiban más, hogy ember közelibb, a hétköznapi ember számára is befogadhatóbb dolgokat mutatnak be, ami a látogatottság növekedését is szolgálja.
  • Milyen a múzeum és a bizottság közötti kommunikáció?
  • A múzeum szakmai munkájába nem kíván a bizottság beleszólni. Azonban rendszeres tájékoztatást kapunk az itt folyó munkáról. Azt tapasztalom, hogy az elmúlt időszakban élénkebbé vált a kapcsolat a bizottság tagjai és a múzeum között – válaszolta Kovács János elnök úr. dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.