A gólyaorrtól a kúszó lizinkáig… – Tippek folyton virágzó kertekbe

Szeszélyesen indul az idei nyarunk. Az aszály hónapjait most a szakadó esők váltják, megnehezítve a mindennapos munkát a kertben, ahol az évelők gondos összeválogatásával tudjuk elérni, hogy tavasztól késő őszig, mindig legyen éppen virágzó, pompás növényünk. Ezek közé beültetve az egynyári virágokat, gondoskodhatunk arról, hogy a forró napokon is tündöklően szép maradjon a kertünk.

A Szentesi Díszfaiskola óriási kínálatából, akár a nagy kertünk megszépítésében, akár csak egy hatalmas cserépnyi mini kertben gondolkodhatunk, szakszerű és praktikus megoldásokat találunk.

A kis pirosló itt elől a kokárdavirág.

A még pompázó évelők, a gólyaorr, a napvirágok, a zsálya, vagy a törpe sásliliom, hosszan ékesítik színes virágaikkal kertünket. A pompás varjúháj bokrosodva készül a közeli virágzásra. Sárréti Gyuláné Eti, a díszfaiskola vezetője figyelmünkbe ajánlja pl. a pünkösdi szegfűt, finom illata, a kaméleon virágot pedig folyamatosan változó színű levélkéi miatt. Ez a növény azért csodálatos, mert zöldről sárgára, majd vörösre színeződik a levele, üde színfoltja kertünknek. Már nyílik a kokárdavirág és a fehér margaréta, utóbbi kis virágú változata több színben is kapható. Színesen pompázik a harangláb, odébb a macskamenta, amelyet érdemes első virágzás után visszavágni. Gondozása egyszerű, illatával a kártevőket távol tartja és a cicákra is jó hatással van.

A díszfaiskolában fantasztikus hortenzia egyveleg fogadja a vásárlókat. Ez a csodálatos növény a félárnyékos helyet szereti, s mivel a savanykásabb talaj előnyös számára, érdemes a tövére fenyő tűlevelet tenni, illetve azzal együtt ültetni. Vásárolhatunk speciális virágföldet az ültetetéséhez.

Óriási a választék leanderekből. Adódik a kérdés, kell-e ezt a növényt metszeni, s ha igen, mikor? Sárrétiné Eti válasza erre, hogy csak a felnyurgult, felkopaszodott hajtásokat érdemes eltávolítani ilyenkor, amikor a téli helyéről a szabadba visszük, vagy ősszel, a teleltetés előtt. A tavaszi metszéssel késleltetjük a virágzását, azzal számolnunk kell, hogy a nyár második felében fog csak nyílni. A drasztikus visszavágást is könnyedén kiheveri, hiszen alvó rügyei életre kelnek, szépen bebokrosodik. S ha esetleg pajzstetű támadná meg, káliszappanos lemosással óvjuk a leanderünk egészségét.

Látunk egyedileg összeállított mini kerteket, ami nagy cserépbe ültetett színes egynyári növényeket jelent. Igény szerint összeállítják, de tanácsot is szívesen adnak az egyéni tervezéshez, s ki-ki megvásárolhatja hozzá a kedvére való növényeket, pl. színes díszmákot, gumós begóniát, az erkély aranyát, porcsinrózsát, egyiptomi csillagcsokrot, s még sorolhatjuk… Függő kaspóban hazavihetünk pl. bohócvirágot, futó fuksziát, kúszó lizinkát…

Két olvasói kérdésre is választ adott számunkra a díszfaiskola vezetője. Az egyik a bazsarózsa szaporítására vonatkozott. – A bazsarózsát, ősszel, tőosztással szaporíthatjuk. Ne lepődjünk meg, nem fog mindjárt virágozni. Meg kell erősödnie a tövének, s azután évről-évre pompázni fog.
A másik kérdés, mennyi idő múlva fordul termőre a cseresznyefánk? – Ha nincs a kertünkben, vagy a közelben a beporzáshoz vele egy időben virágzó meggy-, cigánymeggy- vagy cseresznyefa, vegyünk porzó párt is számára. Az önporzós cseresznye fajták ritkák. Ha a beporzás biztosított, akár már a következő évben megmutatja a termését a cseresznyefánk.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz   

  

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.