Az állatorvos tanácsai 4. – Olvasóink kérdezik, megelőzhető-e a szívférgesség?

Az éghajlat változásával hazánkban is megjelentek a szívférgességet terjesztő szúnyogfajok. Az első eset tíz évvel ezelőtt került diagnosztizálásra hazánkban, azonban azóta sajnos ugrásszerűen megnőtt a megbetegedések száma.

A szívférgességet a Dirofilaria immitos nevű fonálféreg faj okozza. A fertőzést szúnyogok terjesztik. A kifejlett nőstény férgek úgynevezett mikrofiláriákat (lárvákat) juttatnak a vérbe, ezeket a mikrofiláriákat képesek a szúnyogok vérszívás során felvenni, melyek fertőző stádiumú lárvákká fejlődnek, és a következő vérszívás során bekerülnek az új gazdaszervezetbe. A gazdaszervezetbe jutás után, újabb fejlődési stádiumokat követően, kifejlett férgekké alakulnak. A kifejlett szívféreg mérete 20-30 cm is lehet. Elsősorban a tüdőben, illetve a szív jobb kamrájában élősködnek.
A tüdőben és szívben élősködő férgek jelentős károkat okoznak. Romlik a tüdő keringése, az állomány rugalmatlanná, kötőszövetessé válik, a szív üregei kitágulnak, billentyű elégtelenség alakulhat ki.
Ezen elváltozások következtében jelennek meg a szívférgesség tünetei: nehezített légzés, fáradékonyság, köhögés, lesoványodás, folyadék felhalmozódás a testüregekben, végtagok ödémája.

Létezik szűrővizsgálat a fertőzöttség megállapítására. Az egyik módszer az úgynevezett gyorsteszt, mely a kifejlett nőstény féreg kimutatására alkalmas. A vizsgálathoz két csepp vérre van szükség és 10 perc alatt megkapjuk az eredményt. A másik módszer során mikroszkóp alatt vérkenetet vizsgálunk, ebben az esetben a mikrofiláriák (lárvák) mutathatóak ki. A szűrővizsgálatot minden szúnyogszezon elején (tavasszal) érdemes elvégeztetni, és utána elkezdeni a szúnyogok elleni védekezést.
Mivel egyre több a fertőzött kutya, és a gyógykezelés hosszadalmas, sőt nem is minden esetben sikeres, ezért szívférgesség esetén is nagyon fontos a megelőzés. A fertőzés megelőzésére többféle készítmény is rendelkezésre áll.

  1. Spot on készítmények: Ezek az úgynevezett „rácsepegtetős” oldatok. A selamectin illetve moxidectin hatóanyagú cseppek lárvaölő hatással rendelkeznek. 30 naponta szükséges az ismétlésük.
  2. Tabletta: tabletta formában is elérhetőek olyan hatóanyagú készítmények melyeknek lárvaölő hatásuk van, szintén 30 naponta szükséges ismételni a kezelést
  3. Nyakörv: Bizonyos nyakörvek védelmet nyújtanak a szívférgességet terjesztő lepkeszúnyogok ellen.
    Amennyiben a kutya fertőzött, gyógyszeres, illetve műtéti kezelés is létezik. Gyógyszeres kezelés során egyrészt hosszú távú lárvaölő, másrész antibiotikumos kezelésre van szükség. Létezik olyan gyógyszer is, ami a kifejlett szívférget pusztítja el, azonban az elpusztult férgek miatt kialakuló embolusok sokszor az állat elpusztulásához vezetnek. Műtét során katéteres eljárással távolítják el a férgeket, hazánkban ritkán elérhető.
    Dr. Pengő Boglárka
    Kiséri Állatorvosi Rendelő
    http://szemeszallatorvos.com/

Egy hozzászólás “Az állatorvos tanácsai 4. – Olvasóink kérdezik, megelőzhető-e a szívférgesség?” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41988 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.