Májusi porszemek

Májust sokan mondják az év legszebb hónapjának. Valóban ébredezik a természet, kinyílnak a virágok, bokrok. Az akácvirágzás megillatosítja az egész utcát.

Nem csak a természet ébred, az emberi kapcsolatokban is kedvező változások vannak. Több az esküvő és több szív is kicsit erősebben dobban, ha valakire gondol. Többen a szerelem hónapjának hívják, elképzelhetően nem véletlenül.
Az idei május nekem kicsit mást jelentett, az emberséget, a jóindulatot, a segíteni akarást.
Kellemes élményem az egyik multi áruházban történt az egyik szombat délutánján. Egy kassza már zárva volt, az utolsó vásárló voltam, amikor egy elektromos székkel, a pontos nevét nem tudom – ezért bocsánatot kérek – gurult a kasszához egy idősebb hölgy. Kezdte a szalagra tenni, amit vett, amikor megszólalt a pénztáros hölgy. Már zárva van a kassza, de tessék nyugodtan jönni, egy vevő még belefér. A hölgy fizetett, megköszönte és elment. Neki talán nem is tűnt fel, ami nekem, egy udvarias, figyelmes gesztus, és máris megszépíthetjük egy társunk napját. Jó érzés fogott el engem is, vannak még ilyen emberek, akik segíteni akarnak.
Egy másik eset. Az ügyintézés mindenki számára kellemetlenséggel egyenlő. Tévesen adtam le a vízóra állását interneten, s felhívtam a számlán megadott telefonszámot. Lesz, ami lesz, mindenre elkészülve. Az automata egy kedves hölgyhöz juttatott. Adat egyeztetés után, őszintén elmondtam tévedésem, s kérdeztem mit lehet ebben az esetben tenni? Türelmesen, leellenőrzött mindent, s közben egy-két tájékozódó kérdést tett fel, s kijavította náluk a tévedésem. Megnyugtatott, előfordul az ilyen, s jelezte mennyi lesz a számlám. Nyugodt hangon segített, érezve az én idegességem, megértő volt velem. Udvariasan köszöntünk el, ő dolgozott tovább. Talán nem is tudja, milyen jól esett nekem, magatartásával megszépítette a napom. Mit tett ő? Lehet semmi különlegest, csak a dolgát végezte, de figyelt arra, hogy ne alázzon meg, inkább segítsen, emberhez méltóan.
Ezek csak kis morzsák, de mégis. Manapság, amikor annyi panaszt hallunk, hogy ilyen udvariatlanok az emberek, nem nézik semmibe a másikat, előfordul az ellentét is. Merjük meglátni ezeket a kis csodákat, ami nemcsak szebbé teszi a napunkat, jól esik a lelkünknek is.
Ezek a május kezdetének kis csodái, amik megtörténtek. Ehhez nem is kell szinte semmi, csak akarni kell, s nemcsak önzőn a saját érdeket nézni, de nem is elvárni, hogy mindenki azonnal rendelkezésünkre álljon, ha segíteni kell. A jó szándékhoz pénz sem szükséges.
Egy tavaszi hónap, amikor szépül a környezetünk, zöldellnek a fák, s virágba borulnak a bokrok.
Talán sok ember lelke is a pozitív irányba fordul, hirdetve, nem is olyan rosszak az emberek, mint amilyennek esetleg gondoljuk. Így legyen!
füredi zsuzsa
(Fotó: dt .)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41988 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.