Csülök, aminek nekicsücsülök…

A sertéscsülök hasznosítási lehetőségeinek jártunk utána ezen a héten. A Derekegyházi Húsvágó és Feldolgozó Üzem mintaboltjaiban folyamatos a választék füstölt és friss csülökből, amelyet ki-ki csonttal együtt, vagy kicsontozva választ.

A szentesi Rákóczi Ferenc utcai mintaboltban gyűjtünk néhány tippet, miért is jó választás nagyra becsülni a sertés eme, húsos, bőrös részét. A csülök Pékné módra a legközismertebb ételek közé tartozik, ám remek ízt ad a bablevesnek, és pörköltnek is kiváló. Ha egyben főzzük – említi Szűcs Antal hentesmester, 3-4 babérlevél, köménymag, szemes bors, fokhagyma, vöröshagyma jár bele ízlés szerint. A főtt lé későbbre is eltehető, már ha marad belőle.

Sütés előtt befűszerezzük és hagyjuk érlelődni. A sültcsülök frissen az igazi, tehát, amint kész, nyugodtan „csücsüljünk” neki és fogyasszuk el jó étvággyal. Ha tehetjük, süssük kemencében, így még finomabb.

Pörköltnek az igazi klasszikus, az ételt csonttal együtt főzzük, mondja a zöldségpiac melletti üzlet vezetője, majd amikor kész, a csontokat kiszedjük.

A csont nélküli csülök kiváló töltve. Szűcs Antal sárgarépát tesz a csont helyére, egészben. Persze, ki mit szeret, azzal töltheti. Van, aki a reszelt sárgarépás töltelékre esküszik. A töltelék elosztása után spirálöltéssel, spárgával összeöltjük, majd készre sütjük.

Remek húsos káposzta készíthető csülökkel. A mintaboltban csorvási aprókáposzta kapható folyamatosan, amely házias, kipróbált, bevált savanyú káposzta. Az íze egyszeri átöblítés után tökéletes.

Bízom benne, kedvet csináltunk a remek ételek valamelyikéhez és még a héten csülök lesz önöknél ebédre.  S ahogy a Flinstone – család tagjai is, önök is elmondhatják: Mi lesz ma ebédre? „Csülök, amit nagyra becsülök…”

Ha önök is nagyra becsülik, sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat az elfogyasztásához!

A szentesi Zöldségpiac melletti mintabolt kínálata megtalálható Csongrádon is, az ottani mintabolt a Fő utca 20-24. szám alatt szolgálja ki a vásárlókat. A további mintaboltok: Kecskemét Piaccsarnok, Budai u. 2, Szeged, Mars tér Nagycsarnok, a buszpályaudvar mögött.  

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.