Időcserepek 7. – Csallány Gáborra emlékeztünk

A Koszta József Múzeum ligeti kiállítóhelyén május 10-én nyílt meg a nagyközönség előtt Csallány Gábor egykori múzeumalapító, igazgató emlékszobája. Az épületen lévő emléktábla megkoszorúzása előtt Farkas László Róbert múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket, és külön Csallány Gábor leszármazottait.

Kiemelte, hogy a szentesi múzeum már több szempontból „kilóg a sorból”. Egyrészt, mert új szemlélettel varázsolta újjá, és töltötte meg tartalommal régi épületeit, mint a Polgárház múzeum és a Fridrich Fényirda. Az újszerű kezdeményezés, az Omega kiállítás sikerét bizonyítja az eddigi 18,5 ezer látogató. S miért izgalmas forráspont a helyi kulturális intézmények integrációja? Mert így működtek ezek az intézmények a múltban is – mondta.

A Csallány Gábor emlékszobát Kovács Sándor, az emlékszoba kurátora mutatta be a közönségnek. A múzeum munkatársa szólt arról, hogy Csallány Gábor (1871-1945) 21 évesen került Szentesre, műszaki tanulmányai révén azonban bejárta a világot. Az Ármentesítő Társulat munkatársaként figyelt fel a földben rejtőző kincsekre. Majd elvégezte a Nemzeti Múzeum szaktanfolyamait, s már szakmai ismeretekkel felvértezve kezdett a Vármegyei Történeti Régészeti Társulat meglapításához. Miután felhívására senki sem jelentkezett segítőként, aláírásgyűjtő ívvel kezdett házról-házra járni, és agitált a jó ügy mellett, mondván: „Amely nép nem ismeri a múltját, nem méltó a jobb jövőjére sem!” 160 pártolót gyűjtött.1897. május 9-én alakult meg a Vármegyei Történeti Régészeti Társulat, amely múzeumvezetővé nevezte ki őt. A múzeum alapja magángyűjteménye volt. Egyúttal megalakultak a múzeumi osztályok, a régészeti, néprajzi, numizmatikai és természetrajzi osztály.  
A múzeum vezetését – főállását megtartva – végezte, tiszteletdíj nélkül – hallhattuk.

A kiállítás tárgyak és dokumentumok által mutatja be a kutató és magánember munkásságának legjelentősebb eredményeit, pl. 4300 darabbal induló éremgyűjteményéről, a képzőművészeti arcképcsarnok létrehozásáról, valamint 10 ezer darabból álló könyvtáráról szólnak a kiállított dokumentumok.
A ligeti épület eredetileg nem múzeum céljára épült. A gyűjtemény gyorsan kinőtte ezt a helyet. 1930-ban, majd 1938-ban is átépítették, így nyerte el jelenlegi szerkezetét, nagyságát. Tekintsék meg önök is az Emlékszobát!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Időcserepek rovatunk
támogatója a Heureka
Bőrdíszmű, Játék és Ajándék Üzlet (Szentes, Kossuth u. 15/A.) Kereskedőház emelete.
További információk:
https://www.facebook.com/heurekaszentes/

Megjelent a
http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41988 oline lapszámunk 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.