Környezetünkről tabuk nélkül 7 – Egy gigantikus kiállítás margójára

Nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk. (Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Bauma, az építőipari gépek kiállítása és vására 2019. április 8-14. között került megrendezésre Münchenben, 614 000 négyzetméteren. 63 ország 3702 céggel képviseltette magát, közel kétharmaduk (2433) külföldi kiállító volt. Életemben először vettem részt egy ekkora rendezvényen, az itt töltött egy nap alatt természetesen csak a kiállítás töredékét tudtam megtekinteni.

Lenyűgöző, egyben elkeserítő volt látni az emberi szellem eme megnyilvánulásait – emelő-, bontó-, szállító-, építő- gépeit, már nem is annyira futurisztikus monstrumait. Hetek alatt toronyházakat tudunk felhúzni, erdőségeket kiirtani, hegyeket elhordani, ugyanakkor képtelenek vagyunk megoldani az emberiség égető problémáit. (Környezeti válság, túlnépesedés, a Föld és a világűr elszennyezése stb.) Vajon, ha nincs gazdasági érdek, elegendő profit, agyunk csökkentett üzemmódban működik?

David C. Korten: Tőkés társaságok világuralma c. könyvében a globalizációt az emberiség fejlődéstörténetének „evolúciós zsákutcájának” nevezi, amely nemcsak az emberi, hanem mindenféle földi élet elpusztításához vezethet. Bemutatja, hogyan koncentrálódik egyre nagyobb gazdasági és politikai hatalom maroknyi tőkés társaság, multinacionális vállalat és pénzügyi intézmény kezében, melyek előtérbe helyezik rövid távú pénzbeli nyereségre törekvő érdekeiket a Föld, mint életközösség, valódi érdekeivel szemben.

„Nyugat anyagi fölénye vitathatatlan; ezt senki sem vitatja, de tőle senki sem irigyli. Még tovább kell mennünk: Nyugat ezzel a mértéktelen anyagi fejlődéssel azt kockáztatja, hogy előbb vagy utóbb belepusztul, ha időben nem szedi össze magát, és ha esetleg nem veszi komolyan fontolóra a „kezdetekhez való visszatérést”.” (René Guénon: 1886. november 15. – 1951. január 7., a tradicionális létszemlélet legkiemelkedőbb gondolkodója).
Ifj. Kátai Ferenc

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41922 online lapszámunk 2. oldalán.

Előző rész olvasható: http://www.varosivisszhang.hu/?p=36088

Egy hozzászólás “Környezetünkről tabuk nélkül 7 – Egy gigantikus kiállítás margójára” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Folytatása a http://www.varosivisszhang.hu/?p=36405 linken!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.