15 éve az Unióban – 15 tablón Szentes emlékei

Május 9. Európai Uniós csatlakozásunk napja. Az idei a 15. évforduló. Ebből az alkalomból Szentes Város Önkormányzata 15 taglóból álló kiállítási anyagot állított össze, amelyet a város lakossága a hónap végéig tekinthet meg a Posta túloldalán, a Kossuth tér 5 felé vezető járdaszakasz mentén.

Az évforduló alkalmából Szirbik Imre polgármester és Szabó Zoltán Ferenc önkormányzati képviselő ezen a napon sajtótájékoztatót tartott, melynek során Szirbik Imre azt mondta:
-Az Európa Nap azért különleges, mert egy háború lezárásának a napja. Felidézte emlékeiből, hogy amikor először találkozott a határok nélküli Európával, az éppen Németországban, a Rajna fölött, az egykori francia-német határon, a több évszázados háborús konfliktusok határán történt. Turistaként bejárva a környéket, feltűnt, hogy viszonylag sok munkahelyen kevés ember dolgozik. Az érdeklődő kérdésre az volt a válasz, hogy május 9. van. A franciák otthon, mint győztesek, ünnepelnek. A németek, vesztesekként pedig dolgoznak.

Szabó Zoltán Ferenc önkormányzati képviselő és Szirbik Imre polgármester.

A polgármester utalt arra, ezek az előzmények vezettek oda, hogy ma már 28 ország lakossága élhet többé-kevésbé határok nélkül. Azon véleményének adott hangot, hogy az Európai Unió nem brüsszeli hivatalokat jelent, az Európai Unió itt van Szentesen is, minden ember életében. Az elkészült 15 tabló a 15 év szentesi hozadékáról mesél, tükröt tartva, hogy aki belenéz, emlékei felfrissülnek az életünkbe immár beépült természetes dolgokról. S egyben láthatjuk azt is, mindezek elvesztése mit jelentene – mondta Szirbik Imre.

Majd a Nemzetek Európájára utalva hozzátette: Maradjon a közösségek Európája továbbra is az Európai Unió, hiszen amit 100 évvel ezelőtt a Trianoni békediktátum tett, hogy népeket más országokba helyezett el, lassan az Európaiság lebontja az elválasztó falakat. Véleménye szerint a magyar nemzet ezzel a magyar egységgel nyertese a csatlakozásnak, s ez féltett kincsünk. Európa maradjon is ilyen, a határok nélküli emberi kapcsolatok Európája – fogalmazott.

Szabó Zoltán Ferenc arra emlékezett, hogy 2004 májusában már több éve Angliában tartózkodott, több éves tapasztalattal élte át, mint jelent az Unióhoz tartozás.
-Miután visszaköltöztem szeretett városomba, azt érezhettem, hogy az elmúlt 15 év alatt az Európai Unió nagyon jó hatással volt a magyar felfogásra, a gazdaságra és mindennapjainkra, a megélt sikereinkre. A jövő a2021-2027 közötti uniós ciklus, melynek költségvetési terveit a Pénzügyminisztérium megküldte a Csongrád Megyei Önkormányzat, de Szentes részére is, megjelölve azt a 45 fejlesztési forrást, amelyből kiemelhettük az első 10, számunkra legfontosabb prioritást. Így megyünk tovább az EU-val, így szeretnénk tervezni a város jövőjét. Kiemelte, nagyon Európa és nagyon Magyarország párti. Ennél jobban már csak az önkormányzatiság pártján áll. Bízik abban, hogy a kormány, a megye és az önkormányzat együttműködésének eredményeként minél több forrást sikerül majd a város érdekében mozgósítani.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.