Újabb eredményes évet zárt a DélKerTÉSZ – Pályázattal segítik a termelőket

Balról Nagypéter Sándor jelenlegi, jobbról Ledó Ferenc nyugalomba vonuló elnök.

Ez év január 12. óta új elnöke van a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének Nagypéter Sándor személyében. Ledó Ferenc elnök úr a nyugállományba vonulása előtti években tudatosan választotta ki és készítette fel utódját, aki 15 éve került a céghez.
Nagypéter Sándor úgy fogalmazott érdeklődésemre, hogy végigjárta a ranglétrát, könyvelőként kezdett a cégnél, majd főkönyvelő-helyettes, gazdasági vezető-helyettes, és az utóbbi években a DélKerTÉSZ gazdasági vezetőjeként dolgozott. Ám az egyes logisztikai részlegeket is alaposan megismerte ez idő alatt.

-A folyamatosság fenntartása fontos, ezért az idősebb kollégák véleményét mindig kikérem, meghallgatom. A fiatalos lendület megvan bennem, ám a fékek, ellensúlyok kellenek a reális döntésekhez. Ezért is örülök nagyon annak, hogy Ledó Ferenc szaktanácsadóként tovább dolgozik nálunk.
-Hogyan alakult a cég elmúlt évi eredménye?
-2018-ban a zöldség-gyümölcs forgalmunk árbevétele 9,541 mrd. forint volt, 1,4 mrd. forinttal teljesítettük túl az előző évi eredményt. Részletesebben ez azt jelenti, hogy a tv paprika éves értékesítési átlagára 14%-os növekedést hozott a 2017 évihez képest. Ugyanezt a szintet hozta a hegyes erős paprika forgalma is. A kápia paprika esetében a tagi behozatal 17%-kal csökkent, az ár viszont 44%-os növekedést mutatott. Itt megjegyezném, hogy az adatok alakulását nagyban befolyásolta az, hogy országos szinten a szabadföldi termesztés visszaesett.

Az elnök úr beszámolt arról is, hogy a paradicsom fajták ára ugyan a 2017 évi szinten maradt, ám az értékesített mennyiség 22%-kal nőtt. Továbbra is kiváló a koktélparadicsom eredményessége, hiszen március közepétől október végéig folyamatos az értékesítés. Sikerült kiszorítani a piacról az importot. A nagy mennyiség azonban az ár 15%-os csökkenését hozta magával.
Az ipari növények közül az ipari paradicsom teljesített kiválóan, a korábbi árszint mellett 53%-os mennyiségi növekedés történt, míg a zöldborsó esetében – az időjárási tényezők miatt – 20-60%-os termés kiesést szenvedtek el a termelők – hallhattuk.
-Mikorra készül el az új hűtőház és rakodócsarnokuk?
-A tavaly beruházásokra szánt 230 millió forint mintegy felét fordítottuk az új, 1100 négyezetméteres csarnok megépítésére. Az első ütemet októberben kezdtük, december végére el is készült. A második ütemmel januárban indultunk, és a napokban készültünk el. A műszaki átadás május 2-án volt. Ezután, amint lehetséges, használatba is vesszük – mondta Nagypéter Sándor, majd így folytatta:

-A fejlesztési forrás másik feléből megvettük az első automata hálózógépet, amellyel másfélszer nagyobb teljesítményt tudunk elérni. A hatékonyság jövőbeni növelése érdekében egyre több automata gépet kell beszereznünk.  Vásároltunk továbbá targoncákat, kézi palettázókat is.
-2019 évre milyen fejlesztéseket terveznek?
-Erre az évre 240 millió forint áll rendelkezésre fejlesztésekre.  A hűtőház és rakodótér befejezése a felét leköti. Beszerzünk továbbá egy újabb automata hálózógépet, további targoncákat, címkéző gépeket, valamint a biztonságos mérések érdekében új ellenőrző szenzoros mérlegeket, további palettaszállítókat, tartályládákat vásárolunk. A tagjaink részére pedig további 32 millió Ft értékben post harvest eszközöket tervezzük kihelyezni.


-Termelői beruházási alapot létesítettek. Hogyan segítik ezzel a termelőket?
-Igen, az Igazgatóság javaslatára, a Küldöttgyűlés jóváhagyásával termelői beruházási alapot hoztunk létre, így a 2019-2023-as Operatív Program keretében belső pályáztatást tudunk elindítani a termelőink között, saját gazdaságukban post harvest és technológiai fejlesztéseik kivitelezésére. Ezzel a segítséggel akár pl. válogatást segítő eszközöket, fóliaházat, energia ernyőt, automata öntözőrendszert, stb. tudnak létesíteni.
-Elnök Úr! Köszönöm a beszélgetést.
-Én is köszönöm!

Dömsödi Teréz
Fotó: DélKerTÉSZ Gyuricza Kitti és forrás: www.szuperfarm.hu.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41922 online lapszámunk 1. és 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.