Az állatorvos tanácsai 3. – Mit kell tudni a szopornyica megbetegedésről?

A szopornyica egy paramyxovírus okozta betegség. Főként 1 évesnél fiatalabb kutyákat fertőz, de idősebb kutyák is megbetegedhetnek. A vírus testnedvekkel (köhögés, tüsszentés, vizelet) terjed, elsősorban cseppfertőzéssel. A vírus a környezetben nem túl ellenálló, pár óra alatt elveszíti fertőző képességét a környezeti hatások következtében, ezért gyakoribb a közvetlen kontakt során kialakuló fertőződés.

Miután a vírus bekerül a szervezetbe 3 napig-3 hétig lappanghat. A lappangási idő leteltével jelennek meg a tünetek: légzőszervi tünetek, láz, orr és szemváladékozás, levertség, hányás majd a későbbiekben különböző idegrendszeri tünetek (görcsök) és dermatológiai elváltozások (orrtükör, talppárnák felvastagodása. Atipikus tünetek fordulhatnak elő vakcinázott kutyákban (véres hasmenés). A vírus ürítése sajnos már a tünetmenetes periódusban is megtörténhet.
Amennyiben megjelentek a tünetek a kezeléscélja a tünetek csökkentése és az immunrendszer támogatása a vírus elleni válasz elősegítésére.

Fotó archív: dt.


Védekezés
A szopornyica ellen létezik védőoltás és sok más betegséghez hasonlóan ebben az esetben is jobb a megelőzés mint a kezelés. Kölyökkutyák esetén az oltási sort 6-8 hetes korban kezdjük el egy parvovírus elleni oltással, majd ezt követi kettő kombinált oltás két-két hetes időközzel, mely már a szopornyica ellen is ki tudja alakítani a védettséget. A másodi kombinált oltás után egy héttel már kialakul a megfelelő védettség, ez után lehet utcára vinni a kölyköket. Fontos azonban, hogy ahhoz hogy kialakuljon a megfelelő védettség a kiskutyának megfelelő immunstátusszal kell rendelkezni, ezért is van, hogy minden esetben csak egészséges állatokat oltunk.
Amennyiben ismeretlen oltási előzménnyel rendelkező, felnőtt kutyáról van szó vagy évek óta nem történt meg a kombinált oltás ismétlése abban az esetben kettő, három hetes időközzel ismételt kombinált oltás javasolt.
Lehetőség van a vakcinázott kutyák esetén vérvizsgálat során megmérni, hogy elegendő ellenanyag van e a vérben.


Kezelés
Tüneti kezelésre van lehetőség (lázcsillapítás, antibiotikum, hiperimmun savó), de a leggondosabb kezelés ellenére is a beteg kutyák akár 1/3-a is elpuszul, ezért is fontos a védekezésre fordítani a hangsúlyt.
Dr. Pengő Boglárka
Kiséri Állatorvosi Rendelő
http://szemeszallatorvos.com/

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41922 online lapszámunk 3. oldalán.

A fotókat köszönjük Bertusné Friedl Mónikának.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.