Itt van már a kikelet!

Lassan már természetesnek tűnik az idén, a napsütés, a jó idő és a zöldellő fák. A virágok közül már a tavasziak elnyíltak, pompázik az orgona és a tulipán, amik máskor csak május elején nyíltak. Árokpartokon virítanak a sárga kikericsek, hirdetve közeleg a végleges tavasz, a napsütés.

Délben már meleg a kabát, elég egy szabadidő felső vagy vékony dzseki, s a divatot követő nagy lányok lábszára sem fázik, ami kilóg a farmerből.
Megtisztultak az ablakok, tiszta függöny került rájuk és szinte már alig kell fűteni.
Nem véletlen mindez, közeledik a nagyhét, a húsvét.
A farsangi időszak után a 45. nap Nagypéntek, húsvét előtti második nap. Ilyenkor emlékezünk Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. Böjti nap, amikor csak egyszer szabad jóllakni, és a hústól tartózkodni kell. Ettől a naptól számítva harmad napra támadt fel Jézus. Ez húsvét vasárnapja, a kereszténység legnagyobb ünnepe.


A nem vallásos emberek szerint a tavaszvárás és a termékenység ünnepe. A locsolkodás népszokása, ami már kihaló félben van, is erre utal. Hagyományos ételek szinte minden háznál megtalálhatóak, a sonka, a tojás, a torma, és természetesen a húsvéti fonott kalács.
A gyerekeknek ezek a napok a fűbe rejtett ajándékok megkeresését jelentik, s nagy öröm megtalálni az elrejtett csoki tojást és nyuszit. Érzésem szerint, mi felnőttek is szívesen emlékszünk vissza erre a kerti keresgélésre, és a csokoládé megtalálásának örömére.
Ez már azt is jelenti, jó idő van, zöld a fű, és jól esik szaladgálni a szabadban.


Néhány éve hosszú hétvége is, négy napos lett az ünnep. Sokan mennek el kirándulni, rokonokat látogatni, wellnessezni. Kikapcsolódni, feltöltődni, új erőre kapni.
Az időjárás igaz megtréfálhat bennünket, mert az április bolondos. De már ritkán vannak fagyok, s már napközben egyre kevesebb ruha is elég. Előkerülnek a kislányok szoknyácskái, feldíszített biciklijei, s a kisfiúk, lábbal hajtható motorjaikkal válnak „vad” motorosokká. Kacagásuktól életre kelnek a játszóterek, ami azt jelenti; itt a tavasz.
A közelgő húsvétra kívánok mindenkinek jó pihenést, kellemes kikapcsolódást, s nem utolsó sorban áldott húsvéti ünnepet!

füredi zsuzsa
(Fotó: dt. Idén 64 család vehette át az újéletfát a Városháza udvarában. Ennyi újszülöttel gyarapodott a város lélekszáma az utóbbi félévben.
Alatta: kiültetésre váró rózsafák a Szentesi Díszfaiskolában.)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41740 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.