A hős mögött az ember – A Brusznyai életmű kötetek bemutatója

Április 25-én délután a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében dr. Nagy András egyetemi docens, a veszprémi Pannon Egyetem tanár kutatója mutatta be a szerkesztésében napvilágot látott, dr. Brusznyai Árpád, 1956-os mártírhalált halt, derekegyházi születésű egyetemi tanár életművét feldolgozó könyv trilógiát. Az egyik kötet az életműre vonatkozó, fellelt dokumentumokra épülő mű, a másik a Brusznyai tanulmányok áttekintése, míg a harmadik kötet a feleség által vezetett napló feldolgozására épül.

A szerző elmondta, hogy dr. Brusznyai Árpád életével, forradalmi szerepével az 1956-os események kutatása során ismerkedett meg. Mivel Brusznyai Árpád életének meghatározó szakaszát töltötte Veszprémben, így számos dokumentumot sikerült feltárni munkássága, emberi jellemzői és a család vonatkozásában.

Dr. Nagy András egyetemi docens, a kötelek szerzője

A kötetek szerzője kiemelte: dr. Brusznyai Árpád bűnösségét a forradalom után a Nemzetőrség felfegyverzéséért mondták ki, majd súlyosbították ítéletét börtönbüntetésről halálbüntetésre úgy, hogy még a szovjet csapatok elleni ellenállás szervezését is a nyakába varrták. Az utolsó beszélőn a börtönben magához ölelhette kislányát, Margitot, akiben ma is elevenen él az emléke ennek a találkozásnak. A kötetek megjelenéséhez Brusznyai Margit felbecsülhetetlen értékű adalékokkal járult hozzá.

Dr. Nagy András ismertetőjében szólt az 1956-os mártír gyermekéveiről, kötődéséről a szentesi gimnáziumhoz, ahol tanult, de az egyetemi évekről is. Egyetemi tanárként oktatta és kutatta az ókori görög kultúra sajátosságait. A forradalom után folytatni szerette volna az ez irányú kutatásokat.

A kötetek a Babilon Könyvesboltban megvásárolhatók.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.