Tavaszköszöntés

Annak idején még úgy tanultuk az általános iskolában, március 21. a tavasz kezdete.
Ha bízhatunk a jó időben, akkor megérkezett, igaz, kicsit korábban. Vasárnap, március 17-én gyönyörű idő volt. Melegen sütött a nap, többen már fagylaltoztak, szívesen üldögéltek a Szent Korona Cukrászda teraszán.

A tavasz másik csalhatatlan jele, hogy a Központi ABC melletti kis piacon megjelentek a virágárus nénik, örömmel üdvözölve a régi kedves vevőket.
Megélénkült a forgalom a háromkerekű motorosok pályáján, a járdán, az apróságok ügyesen száguldozva suhannak. Boldogok, mert a vastag téli sapka és kabát lekerült róluk.
Sándor, József, Benedek meghozzák a meleget, s reméljük itt is hagyják. A kertekben egyre több gyümölcsfa kezdi bontani rügyeit, s öltözik egyre fehérebb virágruhába. Szorgos kezek ültetik a magokat, amiknek nem árt az esetleges éjjeli hidegebb, mint például a sárgarépa, korai zöldborsó, stb… Megszépülnek az utcák is, metszik a házak előtti fákat, bokrokat, gereblyézik a fák alját.
Kinyíltak az első virágok, az ibolyák, jácintok, s igyekeznek a tulipánok. A Kossuth téren sárgállik az aranyeső bokor, és megmutatja bimbóit a tulipánfa is.

Napsütésben szívesen sétálnak az emberek, állnak meg beszélgetni, s talán többet mosolyognak is egymásra. Jó lenne!
A jó idő beköszöntével előkerülnek a kerékpárok is. Aktuális a tavaszi rendbetételük, a biztonságos közlekedés érdekében. Ezzel magunkat védjük, hiszen jó állapotú biciklivel biztosabb a közlekedés is.
Egyre zsúfoltabbak lesznek a kerékpárutak, ott is jobban kell figyelni, magunkra és egymásra. Elsuhannak hangtalanul az elektromos kerékpárokon ülők, s cikáznak a gördeszkások, görkorisok a keskeny kerékpárúton. Figyelmesebbnek kell lennünk!
A tavasz megérkezése figyelmeztet a tavaszi nagytakarításra is, amit ilyenkor szívesen csinálunk, felfrissül a levegő a lakásban is, szobai virágaink kikerülnek a kertekbe, erkélyekre.

„Varázslatos, szép kikelet /Váltja fel a kemény telet.” (Kis István)
Hozzon a tavasz mindenkinek testi, lelki felfrissülést, megújhodást!

füredi zsuzsa
Fotó: dite

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41702 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.