A „Ceausescu-hagyaték” kiállítás Szentesen

A kiállításról:A Koszta József Múzeum 2019 őszén nagyívű, közel fél éves tárlatot tervez bemutatni „Ceausescu-hagyaték” munkacímmel, amely program fővédnöke dr. Kövér László, a magyar Országgyűlés Elnöke lesz, és védnöke Farkas Sándor, a magyar Agrárminisztérium államtitkára, miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő.

A Ceausescu-kiállítással kapcsolatban a szervező muzeológusok azt tapasztalták az utóbbi hetekben, hogy a szentesiek érzékenyen reagáltak a témára, ami már elsőre sikert jósol a produkciónak. Minden múzeumlátogatót, így a közvéleményt is szeretnénk ezúton megnyugtatni, hogy nem egy szélsőséges és politizáló kiállítást hoz létre a közgyűjtemény. Arról szól majd a bemutató, hogy az 1989-es temesvári forradalomnak 30 év elteltével emléket állítsunk, amelyben a Csongrád megyei emberek áldozatvállalását helyezzük előtérbe, azt a missziót, amely az országban egyedülálló volt. A forradalom kitörésében azonban nagy szerepe volt annak, hogy 1965 és 1989 között Nicolae Ceausescuregnált Romániában. Ez viszont megkerülhetetlen történelmi tény.

Felhívás

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ennek a forradalomnak van egy vértanúja is, egy hódmezővásárhelyi férfi, Tóth Sándor, aki tehertaxijával adományt szállított Aradra. Sajnos lelőtték, életét adta a román forradalomért. Talán hétköznapjainkban méltatlanul keveset foglalkozunk személyével. Szeretnénk majd Neki is emléket állítani evvel a kiállítással.

Keressük azokat a személyeket, akik bármilyen munkát teljesítettek a 89’ decemberi események idején, mentve a határon túli magyarokat vagy román állampolgárokat ételadományokkal, vérszállítmányokkal, vagy egyéb módon. Kérjük tehát a sajtó segítségét, hogy a rendelkezésre álló fórumaikon publikálják ezen felhívásunkat. A jelentkezéseket a Koszta József Múzeum elérhetőségein várjuk, 2019. május 31-ig. Telefon: +36 63 313 352; E-mail: igazgatosag@kosztamuzeum.hu.

Mellékelt képek:    
Tóth Sándor – forrás: delmagyar.hu  
Utcakép, Temesvár, 1989 december – forrás: maszol.ro

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.