Mit jelent “kikemencézni” a sonkát?

Lassan a küszöbön toporog az év egyik nagy családi ünnepe, a húsvét. A Derekegyházi Húsvágó- és Feldolgozó Üzem mintaboltjaiba folyamatosan érkeznek a hagyományos érlelésű, keményfa fűrészporon füstölt parasztsonkák, parasztlapockák. A hálós sonka általában kilós, 2,5 kilós. Már ugyancsak kapható füstölt tarja, füstölt csülök, szépek, gusztusosak. Ezeknek a füstöltáruknak fontos értéke, hogy hosszú ideig eltarthatóak. Az ünnepre keresett kocsonyahús, a csípős, csemege, kuláréba töltött vastagkolbász is bőséggel kapható, és húsvét hetében lesz lángolt kolbász is. Rendelhető birka-, marhahús, ha nagyobb tétel szükséges az ünnepi menühöz.

A sonka főzési idejéről fontos tudni, hogy nem arányos a súly és a főzési idő.  A sonkát mindig lassú tűzön főzzük, éppen pezsegjen a leve. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni a hús puhaságát. Forrástól számítva a kisebb sokára is szánni kell legalább 3 órát, de a 8-10 kilósaknak is elég 5-6 óra főzési idő – emlékeztet Szűcs Antal, a Rákóczi Ferenc utcai Mintabolt üzletvezetője, aki hasznos tippel szolgál azok számára is, akik nem fogyaszthatják a füstölt húst.

A mintaboltokban megvásárolt bőrös malac combot vagy csülköt húsvét előtt 1 héttel el lehet készíteni – mondja. Odahaza besózva, ízlés szerint fűszerezve borssal, fokhagymával, a sütésig hűtőbe kell tenni. Kapható a mintaboltokban fűszeres, nitrites pác só keverék, ezt is használhatják. Nagypénteken, nagyszombaton minimum 100, maximum 180 fokos sütőben 4-5 óra alatt puhul át, sül szépre a bőrös comb. Nagyapáink erre mondták azt, „kikemencézzük” a sonkát, ugyanis ők kemencében sütötték ropogós pirosra a malac sonkáját. Ha ezt a munkafolyamatot hagyományos gázsütőre fordítjuk le, takaréklángon kezdjük el sütni, és így süssük készre a sonkánkat, vagy a csülköt. Ugyancsak tűpróbával tudjuk megállapítani, kellőképpen átpuhult-e már a hús.

A szentesi zöldségpiac melletti mintabolt kínálata megtalálható Csongrádon is, az ottani mintabolt a fő utca 20-24. szám alatt szolgálja ki a vásárlókat. A további mintaboltok: Kecskemét Piaccsarnok, Budai u. 2, Szeged, Mars tér Nagycsarnok, a buszpályaudvar mögött. Kellemes, örömteli ünnepi készülődést kívánunk mindenkinek!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.