Egy dal, mint ihletforrás… – Már közel négyszáz alkotás érkezett az Omega alkotói pályázatra

Január végén hirdette meg a Koszta József Múzeum az Omega kiállításhoz kapcsolódó alkotói pályázatát. A nagy érdeklődésre figyelemmel tartottak sajtótájékoztatót március 21-én délelőtt, hogy beszámoljanak a pályázat jelenlegi állásáról.

A legtöbb pályamű a Gyöngyhajú lány témáját dolgozza fel.

Farkas László Róbert igazgató ez alkalommal bejelentette, hogy a múzeum múzeumpedagógiai tevékenysége éveket lépett előre. A meghirdetett pályázat a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ támogatásával jól bizonyította, hogy a múzeum a művészet és tudomány közvetítésével rengeteg embert képes megszólítani. Első gondolatra a pályázatot a dél-magyarországi oktatási intézményekhez címezték, azonban nem várt fordulat következett be, nemzetközi szintre lépett a kezdeményezés.

Igazi különlegesség, egy fekete pillangó gyűrű.

Beke Mari, a múzeum múzeumpedagógusa elmondta, műfaji korlátok nélkül érkezhettek az alkotások. Az eredeti kiíráshoz képest még óvodások is pályáztak, akik már csak szüleik, nagyszüleik révén ismerhették meg a zenekart és a dalokat. Így minden korosztályt sikerült megszólítaniuk. Az eddig beérkezett művek száma megközelíti a négyszázat. Az ország számos pontjáról, Fonyód, Gyula, Budapest, Debrecen… jöttek alkotások, sőt még pályázatot várnak Lengyelországból is. A műfaji sokszínűség különösen a felnőtt korosztályra jellemző – hallhattuk, hiszen festmények, fotók, gyöngyékszerek különleges kompozíciói várják a zsűrizést, mind-mind egy-egy Omega sláger ihletéséből jött létre az amatőr vagy éppen hivatásos alkotók keze nyomán.

Az alkotás alapja egy bakelitlemez.

Beke Mari a zsűrizésről annyit árult el, hogy az ötletesség legalább annyira fontos szempont lesz, mint a választott dalokhoz való kapcsolódása az alkotásnak. A belső tartalomra és a műfaji különlegességre nagyon figyelnek majd. A zsűrizésben részt vesz Kóbor János, az Omega frontembere. Az öt korcsoportban számos díjjal készülnek. A beküldött pályaművekből április 26-án 16 órakor nyílik kiállítás a Megyeháza aulájában, ahol egy hónapon át bárki megtekintheti a már értékelt különlegességeket.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.