A tanév Boros-díjasai

A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban március 14-én a Boros-hét eseményeinek zárásaként került sor a HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ünnepi megemlékezésére, valamint a Boros-díjak átadására.

Az iskola ebben az évben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját. A Boros-héten sportversenyeken, általános iskolás vetélkedőn, német nyelvű civilizációs versenyen és a diáknapon mérték össze tudásukat, ügyességüket a tanulók.
A március 15. megemlékezés alkalmával a diákok felidézték a korabeli történéseket, majd egykori Boros-díjasok osztották meg visszaemlékezéseiket. Vinczéné Szabó Éva (képen) magyar nyelv irodalom tanárnő 2002-ben kapta meg a díjat, ma az iskola tanára, Boros Sámuel életútját idézte fel, emlékezve arra, hogy az iskola 30 évvel ezelőtt vette fel az egykori polgármester, országgyűlési képviselő nevét.


Majd Gabnai Dalma és Horváth Lili, 2013-ban, Berente-Dosztál Diána 2004-ben Boros-díjjal elismert egykori diák adott útmutatást a mai tanulóknak. Bacsa Andrea tanárnő német nyelvet tanít az iskolában, 1995-ben ismerték el teljesítményét Boros-díjjal, ő is köszöntötte a diákokat és a leendő díjazottakat. Az egykori diák, Kiss Viktória Szász Borisszal oldalán énekükkel örvendeztették meg a résztvevőket.
Szirbik Imre polgármester köszöntőjében megemlékezett a szentesi lakosok 90 évvel ezelőtti azon szándékáról, hogy olyan iskolát nyitottak, amely a város számára gazdasági szakembereket képez. Boros Sámuel nevének felvételével felvállalták a történelmi értékeket és Boros Sámuel példaértékű munkásságát. Szirbik Imre utalt arra, hogy a reformkor kezdetével a szabadság kezdődött el, amelyért elsősorban pénzbeli áldozatot vállaltak eleink. Arra intette a fiatalokat, hogy a szabadság a tudáson alapul, ugyanakkor a tudás a szabadság alapja is.

A Boros Sámuel-díjat az iskola nevelőtestülete és diák önkormányzata az 1990/91-es tanévben alapította, szigorú feltételekhez kötve. Ebben az évben 6 tanuló pályázott a díjra, valamint 3 tanuló adta be pályázatát a Boros Közösségi Díjra. A kiváló tanulmányi eredményt nyújtó, a szakmai, tanulmányi versenyeken jelesen teljesítő tanulók közösségi munkája is példa értékű, mindannyian díjazottak lehetnének. A támogatók, Szirbik Imre polgármester, a MetalCom Zrt., a Gilicze család, Szentes Város Képviselő-testülete Művelődési és sportbizottsága, Szociális és egészségügyi bizottsága, valamint a Babilon Könyvesbolt jóvoltából ezúttal 4 Boros-díjat és 1 Boros Közösségi Díjat ítélt oda az iskola nevelőtestülete. Somosné Puskás Krisztina igazgatónő méltatta a pályázók iskolai munkáját. A 2018/19-es tanévben a Boros-díjat kapták, a támogatóktól átvehették:
Antal Boglárka 12/c, Csák Gergő 12/a, Juhász Tamara 12/b és Rehák Melinda 12/b. osztályos tanulók. A Boros Közösségi Díjat Böszörményi Ákos 12/b. osztályos tanulónak ítélték oda.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41701 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.