Az állatorvos tanácsai 1. – Mi a Babéziózis?

A jó idő, tavasz beköszöntével sajnos újra megkezdődik a kullancsszezon. Ezek az élősködők az általuk terjesztett kórokozók miatt veszélyesek a kutyák egészségére, melyek közül a Babesiának van a legnagyobb jelentősége hazánkban.

A Babesiák egysejtű paraziták, melyek a vörösvérsejtek szétesését idézik elő. Többféle Babesia faj okozhat megbetegedést, Magyarországon a legismertebb és leggyakoribb a Babesia canis, mely a Dermacentor marginatus kullancsfajta segítségével képes a kutyákat megfertőzni. A Babesia a kullancsok nyálmirigyében él. A nőstény kullancsok vérszívása során a Babesia canis sporozitái bejutnak a kutyába, elkezdenek osztódni, átalakulni és a vörösvérsejtek szétesését okozzák.

A kullancsok elsődleges előfordulási helyei a füves, gazos, bozótos, nedves területek, de a városi környezetben is megélnek (parkok, kertek). Pihenés vagy mozgás során is könnyedén átmászhatnak a kutyák szőrére. A kullancs képes detektálni az állatok légzését, testszagát, illetve a testhőt. Ugrani nem képesek, a fűszálak hegyén várakoznak, és onnan kapaszkodnak át a gazdaállatra. Elsősorban azokon a testtájakon fúródnak a bőrbe, ahol vékonyabb a bőr (fül, szemkörnyék, lábujjak között, hajlatok).
A babéziózis lappangási ideje általában 2-7 nap, de hetek múlva is jelentkezhetnek a tünetek. A babéziózis jellemző tünetei a bágyadtság, láz, étvágytalanság, sötét színű vizelet (narancssárga, zöldes – majd barna, sötétbarna, végső esetben fekete árnyalatú), hányás, sárgaság.

A parazita a vörösvértesteket károsítja és a széteső vörösvértestekből kiáramló hemoglobin (festékanyag) eltömíti a vese apró csatornácskáit. A csatornácskák eltömődése következtében a vese kiválasztó funkciója károsodik, nem képes a méreganyagok eltávolítására és veseelégtelenség következik be.
A megbetegedés orvosi kezelés nélkül minden esetben halálos kimenetelű. Amennyiben időben kerül a kutya állatorvoshoz, a gyógykezelés sok esetben sikeres, de bekövetkezhetnek olyan súlyos szervi (lép, vese) károsodások, hogy az állat elpusztul. Ezért is fontos a megelőzés, a kullancsok elleni megfelelő és folyamatos védekezés.

Ma már nagyon sokféle készítmény áll rendelkezésre a kullancsok távoltartására, a betegség megelőzésére (rácseppentős oldatok, nyakörvek, tabletták). Ki kell tapasztalni, hogy az adott kutyánál melyik készítmény válik be. Amennyiben sokat járunk kutyánkkal bozótos, erdős területeken, érdemes sétáltatás után a szőrét átnézni, átfésülni. Amennyiben a gazda észreveszi a bőrbe már belekapaszkodott kullancsot, fontos, hogy minél hamarabb távolítsa el, ugyanis a legújabb kutatások szerint már 8 óra elég, hogy a Babesia canis bejusson a vérkeringésbe. A kullancs eltávolítására rendelkezésre állnak különböző speciális eszközök, de amennyiben a gazda nem meri eltávolítani, akkor forduljon mielőbb állatorvoshoz segítségért. A benzin, olaj, gyufa, és egyéb „megoldások” egyáltalán nem ajánlottak, ezek hatására a kullancs nagy mennyiségű nyálat ürít a sebbe, amivel a fertőzést segíthetjük elő.

Egy hozzászólás “Az állatorvos tanácsai 1. – Mi a Babéziózis?” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41699 online lapszámunk 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.