Fókuszban a fogyasztóvédelem – Verseny a Zsoldosban

Január 30-án 14 órakor a HSzC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület jóvoltából Fogyasztóvédelmi versenyt rendeztek. Az egyesület az Innovációs és Technológia Minisztérium megbízásából a „Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek 2018. évi támogatása” tárgyában kiírt pályázaton sikeresen pályázott, pályázatába bevonta a Zsoldos Ferenc Szakgimnáziumot és Szakközépiskolát, mint „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címmel elismert intézményt.


A pályázat két részből állt. Az elmúlt év október 29-én szakmai kiránduláson vettek részt a diákok, ez a program, és a most rendezett fogyasztóvédelmi verseny is része a pályázatnak.
A Petőfi utcai B épület kereskedelmi oktatótermében gyülekeztek a versenyzők, akiket a zsűri elnöke, Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője köszöntött. A zsűri tagjai voltak továbbá Koós Zoltán az iskola gyakorlati oktatásvezetője, és Mácsai Erzsébet a kereskedelmi tagozat szakmai tanára. A versenyt Milinker Mónika szervező tanárnő vezette. A résztvevő 7 csapat október óta készült a választott feladatra. Sorrendben.
Abonyi Dávid és Gyurász Olivér 9. osztályos festők egy reklámfilm alapján igazolták, festeni tartósan és szépen nem is olyan egyszerű dolog. Kiemelték, a festékes dobozokon szerepeljen: a felhasználók minden esetben kérjék ki szakember tanácsát.


A 11/B osztályos eladók, Bátaszéki Anita és Füzesi Gabriella a karácsonyi akciós hitelekről és a 0 THM-ről tartottak szemléletes előadást, amellyel második helyezést értek el. Arra hívták fel a figyelmet, miért is drága, ami akciósan olcsónak tűnik.
Gémes Renáta 11/P-s tanuló Kozmetikai kemikália kisokos c. munkájából azt tudhattuk meg, mit jelentenek a kozmetikumok INCI számai… A rendkívül értékes ismertető a versenyben 3. helyen végzett.
A 10/P kereskedelem-marketing ágazatos tanuló, Mácsai Kata Mivel játsszon a gyerek? c. a veszélyes gyermekjátékok három jellemző tulajdonságára hívta fel a figyelmet azzal, hogy az ellenőrzéseknek már a gyártónál kellene kezdődniük. Ám szigorúbb forgalmazói szabályozásra is szükség volna.
Petrik Sándor zsűri elnök kiemelte, érdekes bemutatókkal érkeztek a diákok a versenyre, a fogyasztóvédelem teljes területét felölelték a választott témák. Nehéz volt kiválasztani a győztest, hiszen mindannyian megfeleltek a pályázat által szolgált célnak, a fogyasztói tudatosság formálásának.


A második csapat, Lippai Terézia, Halász Mihály és Perecsényi Márk a villanyszerelő osztály tanulói „Csodalámpák nincsenek” címmel a Ledes égők előnyeiről beszéltek, felhívva a figyelmet, mindig szaküzletekben vásároljunk.
A 13/T-s logisztikai és szállítmányozási ügyintézők, Gazsi Dorina, Horváth Fanni és Szőke Enikő az allergén anyagok tulajdonságait vették górcső alá, Mi kerül a tányérra címmel. A törvények szigorítását, több szúrópróba szerinti ellenőrzést javasolnának az éttermekben, az étel allergiások védelmében.
Csapi Emese és Schultz Nóra 11/P-s kereskedelem-marketing ágazatos tanulók a Perubalzsamnak eredtek a nyomába. Ez a különlegesség allergén is lehet, számos élelmiszer is tartalmazza. Azonban ezt a tényt a csomagolásokon nem tüntetik fel. Ez a bemutató nyerte el leginkább a zsűri tetszését, és az első díjat. Ők vehetnek részt március 22-én a zentai középiskola meghívására azon a látogatáson, ahol lehetőségük nyílik az ottani fogyasztóvédelmi verseny megtekintésére. Majd májusban kerül sor a győztes csapat Géniusz versenyen való megmérettetésére.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41697 online lapszámunk 4. oldalán.

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Fókuszban rovatunk a Heureka Bőrdíszmű Játék- és Ajándék Üzlet támogatásával készül. Szentesen a Kereskedőház emeletén a Kossuth u. 15/A. szám alatt található.
Bővebb információk:
https://www.facebook.com/heurekaszentes/

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.