A szentesi sport összefog a fiatalokért – A HARC első három hónapja…

Tegnap délelőtt a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban rendhagyó sajtótájékoztatóra került sor. Rendhagyó volt azért, mert a kultúra otthonában sportszakemberek adtak egymásnak, és a médiák képviselőinek randevút. De azért is, mert általános HARCot indítottak – kiindulva a küzdősportok egyes ágaiból – a fiatal generációkat leginkább veszélyeztető négy károsító tényező, a dohányzás, a drogok, az alkohol és az elhízás ellen.

A három hónapos program végcélja a IX. Nemzetközi Küzdősport Fesztivál megrendezése, amelyre május 30-án kerül sor. Neves sportolók társaságában Bertók Róbert, a Kinizsi TE kick-boksz szakosztályának edzője is ringbe száll majd, de addig is sok-sok fontos dolga lesz.
A sajtótájékoztatón részt vett az ötletgazda Bertók Róbert (ökölvívó magyar bajnok és kétszeres kick-box világbajnok), Sensei Brezovai Sándor (4 danos karatemester, a Magyar Tradicionális Kyokushin-Karate Szövetség területi vezetője, az őszi Kyokushin-Karate Világbajnokság szervezőbizottságának igazgatója), Garai Szabó Imre (a Szentesi Kinizsi TE elnöke), Szirbik Imre (országgyűlési képviselő, Szentes város polgármestere) és Tomcsányi Ferenc (testnevelő tanár, a szentesi Sportközpont vezetője).


Bertók Róbert elmondta, hogy mostantól kezdve saját edzéseit nyitottá teszi a fiatalok számára, azokon bárki ingyenesen részt vehet. Az a célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy minél több fiatal forduljon az egészséges életmód, és személyén keresztül a küzdősportok felé. Ám azt szeretné, ha e programhoz minden helyi sportkör csatlakozna, hogy a gyerekek kedvükre válogathassanak a különféle sportágak nyújtotta új életforma között. Ugyanis nem azt tartja a legfontosabbnak, hogy élsportolók tömegei kerüljenek ki a városból, azonban akikben erre meg van a képesség, azok igenis kiválóságok lehessenek. Az a meghatározó, hogy egészséges, ép gondolkodású, sikeres emberré válhasson a mai nemzedék legnagyobb része.
Szirbik Imre polgármester Madách-ot idézve arról beszélt, hogy a szándék hogyan egyezik meg a városi elképzelésekkel. Ezért gondolkodik a város a sportkörök támogatásában épp úgy, mint a sportlétesítmények kedvezményes használatában, hiszen a magasabb térítési díjak épp a fiatalok sportadottságainkhoz hozzáférését akadályoznák. A nagyrendezvények fontosságát, kiemelt támogatását pedig épp a példamutatás miatt tartja fontosnak. Az eredményes sportolók pozitív példaképei lehetnek a ma ifjúságának, példázva, hogy akár a “világ csúcsára” is el lehet jutni, akár Szentesről is.
A csellengők “elcsábítását” Sensei Brezovai Sándor is elhivatottságának tekinti. Vissza a pályához felszólítással élve a sportolás megszerettetését már az óvodás korosztálynál kezdené. Kiemelte, hogy saját karrierje mennyiben függőtt a város vezetőinek támogatásától. Az általa működtetett Welness Kolosszeumban ma ötszáz mozgásában korlátozott is rendszeresen sportol, hogy ők is merjenek sikerélményről álmodni. Véleménye szerint a fiatalok sikerélményhez segítése mindenkor a klubvezetők feladata. Az utánpótlás hatékonyabb feltárása érdekében komolyabb fúziót javasolna az általános iskolák és a sportvezetők között.

Tomcsányi Ferenc tornatanárként úgy vélte, nehéz ma az iskolán belül, éppen az órakeretek miatt a rendszeres sporttevékenység felé orientálni a fiatalokat. Megtisztelő, hogy a Sportközpont részt vehet ebben a programban, sőt a későbbiekben az ún. Sportbörzével tovább szövi ezt a kezdeményezést, – mondta.
A Kinizsi TE elnöke, Garai Sz. Imre ijesztőnek tartja a negatív példák ragadósságát, s hogy nincs a gyerekeknek jövőképük. A szabadidő hasznos eltöltése és a sport az időbeosztásra is nevel,- fogalmazott.
A programról honlap is készül, amely tartalmazza majd a csatlakozó sportegyesületek elérhetőségeit, és a szolgáltatások rendjét, amelyek közül a mozgásra, egészséges életmódra vágyó gyerekek és szüleik kedvükre válogathatnak. Addig is HARCra fel! A témában folyamatos tájékoztatókkal jelentkezünk mi is.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.