Terézke-blog 16: A szentháromság egyensúly

„A bűnbánat a legerősebb gyógymód…” – vallja Csókay András Dr. idegsebész, agykutató, aki Prof. Dr. Papp Lajos közismert szívsebészt mesterének tekinti. Miért is idézem ezt a rövidke gondolatot?

Olyan ritkán mondjuk ki, egyben vagyunk, azaz tökéletes egyensúlyban. Inkább panaszkodunk, tudva azt, hogy a lélek problémái fognak betegséget okozni a testünkben. Ekkor már rég felborult az egyensúly, s lehet, erről tudomást sem veszünk. 
Mi is az egyensúly? A test, lélek, szellem szentháromsága. Nehéz őket összhangban tartani, óriási tudatosságot igényel, ám érdemes próbálkozni. Magam is folyton próbálkozom csupa pozitív gondolatokkal távol tartani minden negatívumot, felszámolni az időzavart, megteremteni a boldogságot. Rájöttem, legalább annyira tanulni kell, mint minden mást az életben, hiszen a fogalmakat is alig tudjuk magunkban tisztázni: mi az öröm? Valójában mire is van szükségünk? Hol a valódi helyünk az életben? Mi az isteni küldetésünk, szerepünk a világban?

Ezeket a kérdéseket sorra feltesszük magunknak, s igazán szerencsések vagyunk, ha sikerül többé-kevésbé a pontos választ megfogalmazni. Ne féljünk tehát meghozni a fontos döntéseket! Ne feledjük, a kevesebb mindig több. Azt se gondoljuk, hogy boldogabb nálunk az, akinek három Audi áll a garázsában, vagy megtalálta az álommelót, vagy éppen csodaszép és gyönyörű. Amit gondolunk, érzünk és cselekszünk, ez tart egyben a testünkben minket. Azt kívánom mindnyájunknak erre az évre, hogy tudjuk megélni a magunk teremtette csodát, amit talán még sohasem sikerült. Legyen elég pont annyi, amennyi van, legyen kit szeretni, legyen elég idő a szeretteinkre. S ha valamiért mégsem sikerül, ne a bűntudatunk nyomjon le bennünket, elég őszintén megbánni, s próbálni kijavítani a hibáinkat.
Csókay András Dr. cikkei nyomán, a Bolt az Egészséghez Üzlet (Szentes, Rákóczi F. u. 12.) támogatásával. dt.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41696 online lapszámunk 2. oldalán.

Fotók: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.