Fókuszban a tehetség – Gálaműsor a Magyar Kultúra Napjára

Január 23-án este a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban fiatalok, tanárok, hozzátartozók emlékeztek Nemzeti Himnuszunk születésnapjára. A megjelent fiatalok közül sokan tehetségük megmutatásával, szavalattal, zenével, énekkel köszöntötték a jeles napot, és tisztelettel tapsolták meg egymás produkcióit.

Dr. Demeter Attila alpolgármester köszöntőjében azt mondta, a Magyar Kultúra Napja többet jelent, mint a Himnuszunk születésnapja. Erkölcsi kérdés, ápoljuk-e jól és szépen a magyar  nyelvet, és az ifjúságot tudjuk-e a szépre és a jóra nevelni… A zene, a versek, a képzőművészet mellett a magyar néptánc, népzene titkaiban őket elmélyíteni.

Gál Andrea Nóra furulyán Marcello: Adagio és Allegro c. művéből adott elő részletet, zongorán kísérte Bódi Gabriella. Felkészítő: Varga Márta.

Nemzeti Himnuszunk ima, könyörgés a Teremtőhöz, mind az elején, mind az utolsó versszakában szerepelteti a költő: „Megbünhödte már e’ nép/ A’ múltat, ’s jövendőt!” (Eredeti helyesírással – szerk.) Írta mindezt úgy, hogy nem ismerte az 1848-49-es eseményeket, az első,- második világháború borzalmait, mit sem tudhatott az 1956-os forradalomhoz vezető okokról. Sorai időt állók maradtak. Hiába fogalmazódott meg később az igény egy másik Himnusz megszületése iránt, Illyés Gyula pl. azzal utasította vissza a felkérést: „Azt már megírták…” 1844-től Erkel Ferenc megzenésítésében vált és maradt valódi nemzeti imádságunk a Kölcsey Hymnus – emlékezett dr. Demeter Attila.

Papdi Dániel Weöres Sándor: XX. századi freskó c. versét választotta erre az alkalomra. A végzős drámais diák színművészeti felvételire is készül.

Az este folyamán a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos tanulói többek között Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Wass Albert, Illyés Gyula, Kosztolányi Dezső versekkel köszöntötték a Magyar Kultúra Napját. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanulói csodaszép klasszikus zenei részletekkel váltották a verseket. Köszönet a résztvevő diákoknak, a felkészítő pedagógusoknak pedig a fáradhatatlan tehetséggondozó munkájukért.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz
Videóval: https://www.facebook.com/visszavar/?fref=ts

Fenti kép: Fuvolán Nyíri Sára, Nyíri Boglárka és Takács Gabriella Reichardt: Giocoso c. művét adta elő. A tanulókat Takács Gabriella készítette fel.

A többszörös Arany Páva-díjas Pengető Citerazenekar Felső-Tisza vidéki népdalokkal lepte meg a közönséget.

FÓKUSZBAN rovatunk támogatója a HEUREKA Bőrdíszmű-, Játék és Ajándék Üzlet
Szentes, Kossuth utca 15/A. – Kereskedőház emelete –
További információk: https://www.facebook.com/heurekaszentes/?ref=br_rs

Kiss Dorina (HMG) Nógrády Gábor: Hogyan neveljük magunkat együttérzésre c. írását mondta el.

Virág Zsombor (HMG) Karinthy Előszóját adta elő.

Nyemcsók Edina (HMG) Weöres Sándor: Ki minek gondol, az vagyok én c. versét szavalta csodálatosan.

Bajusz Anna (HMG) Szabó Magda: Elfogadlak c. novellájával érkezett a gálára.

Hegyi Réka (HMG) Terék Anna: Sziveriers- ét mondta el. Ő is színművészeti tanulmányokat szeretne folytatni.

 

Szekeres Zsombor kürtön Johann Sebastian Bach: Menüettjéből, valamint Schumann: Szilaj lovas. c. művéből adott elő részletet. Zongorán Bódi Gabriella tanárnő kísérte.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.