Országos döntőre készül a Piroska Tánccsoport

…1 sasszé, 2 sasszé, 3 sasszé… Hátra, visszalép, lép, csa csa csa… A Dózsa-házban minden szerdán táncpróbákat tart Lakosné Piroska társastánc oktató. 12 évvel ezelőtt 4 nyugdíjas hölggyel kezdték az órákat, előbb a Szabadidős Sportklub pincéjében és szárnyai alatt, majd az ifjúsági házban működő tánccsoporttal egyesülve, s ma 30 rendszeres nyugdíjas táncossal immár Piroska Tánccsoportként érnek el egyre több és több sikert.

Piroska említi, hogy külön foglalkozások vannak hétfőnként a Dózsa-házban a kezdőknek, s a szerda mellett a haladók csütörtökön is próbálnak, ám akkor a Művelődési és Ifjúsági Házban. Különösen nagy szükség van most erre, hiszen a vidám, összetartó kis közösség az elmúlt év októberében elindult a VIII. Népek – Tánca Népek – Zenéje minősítő versenyen. Az októberi szegedi elődöntőt nagy sikerrel teljesítve az örökifjú táncosok november végén a középdöntőben, Hódmezővásárhelyen is remekül helyt álltak. Útban vannak tehát a cél, az Aranyminősítés felé, ám ezért még az országos megmérettetésre február 22-24. között ott kell, hogy legyenek újra Szegeden.
Lakosné Piroska érdeklődésemre említi, hogy a rendelkezésre álló 10 percben a döntőben csa csa csa-t és rock and rollt fognak táncolni, a két tánc közül az utóbbit kell még nagyon erősíteni. A kellemes, szeretetteljes hangulatú próba megtekintése örömet okozott számomra, élmény volt látni, ahogyan a táncosok minden pillanatban egymásra figyelnek, s a mestert, Piroskát a legapróbb mozdulatok helyességéről újra és újra megkérdezik. Piroska mutatja, vezényli a lépéseket, a tempót, majd szünet, és újra és újra… Pontosan tudja, hogy amikorra kell, minden mozdulat a helyére kerül.

A most jelenlévők közül a legidősebb táncos 72 éves, de ünnepelték már a 80. születésnapot is – mondja. Összekötik a táncot, mint a szabadidő hasznos eltöltésének módját kirándulásokkal, nyaralásokkal, a névnapok megünneplésével is. A táncosok hozzáteszik, jó együtt lenni, beszélgetni, pótolni a tánc hiányával töltött évek élményeit. A Hornyik házaspártól azt kérdezem, vajon otthon is szoktak gyakorolni? – Természetesen, válaszol Hornyik László, majd folytatja: amikor napi teendőink közben pihenni szeretnénk egy kicsit, akkor pár percet szánunk az aktuális táncunkra is.

Piroska örömmel újságolja, hogy tavaly 25 fellépésük volt, s eddig a legtávolabb Görögországban, a görög Riviérán, az Olimpos lábánál található Nei pori-ban szórakoztatták a közönséget. S már idénre is szépen telik be a naptár.
S hogyan születnek a csodálatos fellépő ruhák? Eleinte segítséget kaptak a Szilver TSE-től, ám napjainkban már varratják a szebbnél szebb színes, magyaros kosztümöket. A rockihoz készül a hölgyeknek a pöttyös szoknya, s a többi, legyen meglepetés. A fellépő ruhákhoz kérik, szívesen fogadják a támogatói felajánlásokat.
Sok sikert, Piroskák (mert szeretik ruhában is pirosat)! Hajrá Szentes!

Dömsödi Teréz
Fotó: Piroska Tánccsoport

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41696 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.