Studium Generale csoport külföldi utazása – Diákok honlappal segítik a daganatos betegek gyógyulását

Amint ismeretes, Szentes Város Önkormányzata, a Horváth Mihály Gimnázium és a Szentes Városért Közalapítvány évek óta folyamatosan sikeresen működteti a Studium Generale tehetséggondozó programot. Ebben az évben két nagyszerű eseményre készülnek a diákok, erről két résztvevő tanulóval és felkészítőjükkel, Dr. habil. Lantos Ferenccel beszélgettünk.

Sajben Odett és Táborosi Réka a HSZC Boros Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskola 11/C. osztályos tanulói. Odett orvos, Réka gyógytornász szeretne lenni. Osztálytársaikkal, Andrikó Noémival, Koncz Évával, Magyar Dominikával és Szecskó Annával közösen vesznek részt „A tudat és a gondolkodásmód befolyása a daganatos betegségek állapotára” c. projektjükkel azon az innovációs pályázaton, amelyen 112 középiskolai pályázó csoport közül a legjobb 6 közé jutottak. Az igazi kihívás most következik, hiszen ez év áprilisában kerül sor a döntőre, melynek tétje a legjobb három csapat kiválasztása. A verseny győztesei külföldi bemutatkozási lehetőséghez jutnak.
A szentesiek azonban már jelentős előnyben vannak, hiszen még az áprilisi megmérettetés előtt módjuk lesz az Isztambuli Magyar Tudományos Társaság meghívásának eleget tenni, amikor a Tudományegyetemen szakértői zsűri előtt angol nyelven, a Főkonzulátuson, a Magyar Tudományos Társaság meghívásának eleget téve pedig magyar nyelven ismertethetik kutatási eredményeiket.
A jelenlévő tanulóktól és tanáruktól arról érdeklődtem, hogyan választódtak ki erre a pályázati lehetőségre? Sajben Odett elmondta, hogy tavaly az egyik biológia órán kereste fel az osztályukat Lantos professzor úr, és ismertette a Magyar Innovációs Szövetség pályázatát. Az osztályból 6-an jelentkeztek, az innovációs verseny döntőjén 4-en részt is vesznek. Azóta a felkészülésük a tanár úr vezetésével folyamatos, hetente legalább két órát ezzel a projekttel foglalkoznak a résztvevő diákok, akikhez időközben csatlakozott Urbancsok Evelin a HMG-ből, Wenszky Nándor a Pollák Antal Szakgimnáziumból, valamint Fodor Izabella a tiszaföldvári Hajnóczy Gimnáziumból.
Kutatási projektjük lényegéről Réka elmondta: Létrehozunk egy olyan honlapot, ahol a daganatos betegek gondjaikra, problémáikra, közérzetük, egészségi állapotuk javulása érdekében azonnali segítségkérést kezdeményezhetnek. A honlap korosztályoktól függetlenül lehetőséget fog nyújtani a betegtársakkal, szakápolóval, valamint a szakorvossal való soron kívüli konzultációra. Korábbi kutatások bizonyították, hogy azoknak a betegeknek, akiknek volt kivel megbeszélni a gondjaikat, legalább 20%-kal jobb esélyük volt a gyógyulásra, mint azoknak a társaiknak, akik magukra maradtak a gondjaikkal és csak a kötelező protokoll szerinti gyógykezelésben részesültek.

– Hogyan illeszkedik ez a gondolat a pályázati elvárásokhoz?
S. Odett: Fontos szempont a pályázati elvárások között, hogy a választott probléma megoldásában az eredetiség, kreativitás előtérbe kerüljön. Tudományos értékkel bírjon a projekt és műszaki értelemben is magas színvonalú megvalósítással a működőképessége fenntartható legyen, valamint be tudjunk számolni a konkrét eredményekről is.
A harmadikos diák gyakorlati példát is mondott az ötlet alapjaként:
– Idős otthonban voltunk gyakorlaton, ahol találkoztunk egy nénivel, aki nagyon zárkózottan élt, betegségéről tudomást sem vett, a gondjait senkivel sem osztotta meg. Elkezdtünk vele külön foglalkozni, és kitartással elértük, hogy megnyíljon, bizalommal legyen irántunk. Ahogy közlékenyebbé vált, úgy javult az egészségi állapota is. Ez adta az ötletet a honlap létrehozásához.
Mindehhez Dr. habil. Lantos Ferenc hozzá tette: A daganatos beteg lelki erősítése a gyógyulás esélyét is jelenti. A diákok számára pedig egy ilyen lehetőség későbbi PhD dolgozat témájául szolgálhat. Amennyiben sikeresek lesznek a versenyen, a továbbtanulásuk érdekében +30 pont előnyhöz jutnak a felvételikor. S mindemellett városunk hírnevét öregbítik Budapesten és Isztambulban egyaránt.

Dömsödi Teréz
(Fotó: A programban résztvevő diákok és a tanár úr.)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41696 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.