A Magyar Kultúra napjai Szentesen

A mai napon, január 16-án sajtótájékoztató keretében a helyi Magyar Kultúra napi rendezvényekről tájékozódhattunk bővebben. A találkozóra rendhagyó módon a Hangversenyközpontban került sor, hiszen itt is számos program várja a közönséget a jövő hét folyamán.

A megjelenteket Szirbik Imre polgármester köszöntötte, aki azt mondta: azért jó, hogy az esztendő saját kultúránk megünneplésével kezdődik, mert jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyek összekötnek bennünket, legyen az a magyar nyelv, a zene, a tánc, a képzőművészet vagy a népművészet valamely ága. Mindez összefűzi a világ 11 néhány milliós magyarságát. Így ér össze jelen és jövő, sőt néhány éve még a divat világában is megjelent a magyar motívumkincs kedvelt kuriózumként.

Szólt arról, hogy a magyarok nyelve nem könnyű és oly közismert, mint más nyelvek, ám mi mégis előbb magyarul gondolkodunk, majd azután készül el a fordítás, hogy a gondolataink egy szélesebb közönség számára is elérhetővé váljanak. A zene nyelve az, amit fordítani sem kell, a világ kultúrájának részeként vált közkinccsé.

Az idei Magyar Kultúra napi programok fontos részét képezi Szentes első testvérvárosi kapcsolatának 50 esztendejéről a megemlékezés. Bácska-Topolya ma is a Vajdaság azon települése, ahol a legnagyobb magyar közösség él együtt. Szentes egész évben emlékezni fog erre a barátságra, a közös rendezvények első lépéseként a január 22-ei Tanári Hangverseny programjai között két topolyai műsorszám szerepel majd – erősítette meg Várkonyiné Mihály Erna a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője. Említést tett továbbá arról, hogy a szentesi és topolyai zeneiskola között 2003 óta működő a kapcsolat. A zeneiskola 1958 óta emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról.

Farkas Lilla a Szentesi Művelődési Központ művelődés szervezője arról számolt be, hogy egy teljes héten keresztül szerveznek programokat a Magyar Kultúra Napja jegyében. A programsorozat, melynek ismertetőjét itt közöljük, rendhagyó irodalomórával kezdődik ugyancsak január 22-én, melynek közreműködője a Kávészünet zenekar.

A Szentes Városi Könyvtár képviseletében Szekeres-Dancsó Mónika hozta el a programajánlót, amelynek fontos eleme az elkövetkező 1 hónap során a január 30. Arcképek Szentesről, melynek vendége ezúttal Tímár Ferenc informatikus könyvtáros lesz. Új programsorozatot indítottak városukban született, innen elszármazó különleges személyiségek bemutatkozásának adva lehetőséget, két vendégük is lesz az elkövetkező hetekben. Február 6-án különleges személyiség látogat el a könyvtárba Prof. Dr. Boros László tudós, kutató amerikai magyar orvos személyében. (A programok részleteivel később visszatérünk – szerk.)

Dömsödi Teréz

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.