Első kézből: Farkas államtitkár a családi konzultációról és a fúrt kutak bejelentéséről

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium államtitkára november 14-én sajtótájékoztatót tartott. Az egyik téma a napokban induló újabb nemzeti konzultáció volt, amellyel a Családok Évében a magyar családok további védelmét kívánja szolgálni a Kormányzat. A másik a gazdálkodókat érintő, a fúrt kutak bejelentését szabályozó moratórium kérdése volt.

Farkas Sándor elmondta, hogy a Kormányzat a fiatal családok segítésével szeretné a népességfogyást orvosolni, nem a bevándorlásban látja a problémák megoldását. A konzultációs íveket a napokban kézbesítik, annak visszaküldési határideje december 21. Azonban napokon belül online is elérhető és kitölthető lesz a konzultációs kérdőív. A Kormányzat célja az, hogy a lakosság véleménye alapján olyan kétharmados törvények szülessenek, amelyek hosszú távra biztosítják a családtámogatások rendszerét, s azt, hogy a jelenleg 1,6-os népesség növekedési ráta tovább emelkedhessen, azaz egyre több gyermek szülessen hazánkban. A konzultáció sikerét a családok számára karácsonyi ajándéknak nevezte az államtitkár.

A gazdálkodók, kiskert tulajdonosok számára a fúrt kutak ügyében arról adott tájékoztatást, hogy az 1964.IV.4. törvényt, amely minden hazánkban létesülő kút bejelentését írta elő, de a gyakorlatban nagyon kevesen tettek ennek eleget, módosítani kell, hiszen az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást folytat le hazánkkal szemben a vízbázisok megfelelő védelmének elmaradása miatt. December első napjaiban olyan módosítási javaslat kerül a Parlament elé, amely 2020. december 31-ig mentesíti a kút tulajdonosokat mindenféle szankciótól, várhatóan azonban egy egyszerűsített bejelentési eljárást le kell folytatni. Az üzemi méretű vízkivételek után eddig is vízkészlet használati díjat kellett fizetni, természetesen ez a jövőben is így marad, hiszen édesvízkészletünk hosszú távú védelméről gondoskodni kell – mondta Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes államtitkár.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.