“Száz liba egy sorba…” – Márton-napi ünnepség a “Kincskereső” óviban

A szentesi Farkas Antal utcai “Kincskereső” Tagóvoda Márton-napi programot szervezett november 12-én délelőtt. A négy óvodai csoport jellegzetes, az alkalomhoz illő jelmezt viselt, amelyet a szülők és óvónők közösen készítettek el a gyermekek számára. Előzetesen a kicsik “Libák gyermekszemmel…” címmel rajzokat készítettek, amelyekben gyönyörködhettek a többiek is.

Reggel megérkezett hozzájuk a Lóca együttes, akik “Száz liba egy sorba…” címmel gyermekdalokkal, közös táncházzal lepték meg őket. A műsor után a csoportok az udvaron játszottak, énekeltek, élő libákat etethettek, s az alkalmi liba ólban Márton bábu alakját is megnézhették, ahogyan a libák között bújva próbál az őt püspöknek jelölők elől elmenekülni. A program végén Márton-napi lakomára is sor került, libazsíros kenyér és liba formájú linzer sütemények elfogyasztása után már biztos, hogy a gyerekek nem fognak éhezni az elkövetkező esztendőben.

Márton, a fiatal katona egyszer találkozott egy koldussal, aki nélkülözött és fázott. A katona kardjával kettévágta köpenyét, és felét a koldusnak adta, hogy védje magát, azzal betakarózva, a hidegtől. A pogány családból származó, ám kereszténységet felvett Márton úgy döntött, Krisztus katonájaként nem vesz többet fegyvert a kezébe. Idejét inkább a hittérítésre fordította. Útján több csoda is kísérte, elmaradt csata, különleges gyógyulások, legendák és hiedelmek egész sora. Végül mégis püspökké választották 371-ben Toursban. Az írások szerint 316 és 397 között élt.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.