Gyógyulni gyógyuló madarakkal – Elhivatottságból jeles, Szentesen

Bő 1 éve, hogy a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomása megnyílt. A Dél-alföldi régióban egyedülálló kezdeményezésnek Nagy Tímea volt, s a mai napig is ő a motorja. A kétgyermekes anyuka korábban is megmentette a talált madárkát, még ha a bérházi adottságok között kellett is ápolnia. Egyre inkább ráérezve e tevékenység hasznosságára, a hortobágyi madárkórházba jelentkezett önkéntesnek, ahol rengeteget segédkezett a műtéteknél, valamint a madarak ellátásánál, ennek már hét éve. Ezáltal nagyon sok tapasztalatot szerzett, és módjában állt nagyon sok mindent elsajátítani.

– Itt lakom az egykori Bocskai utcai óvoda épület közelében, az itteni, természetes környezet arra inspirált, hogy megszervezzünk ide egy madármentő állomást. Az önkormányzati épületet rövid idő alatt belaktuk. Mindössze két hét állt rendelkezésre májusban a megnyitó előkészítésére. Nagyon örültem, hogy milyen sokan eljöttek – meséli Tímea a kezdeteket.

Milyen ellátást és mennyi madárnak tudnak itt biztosítani? – tudakoltuk.
– A sérült madarakat önkéntes beszállítja hozzánk, itt a kisebb beavatkozásokat, pl. seb ellátást valamint kisebb műtéteket el tudunk végezni, lidokainos érzéstelenítéssel. A súlyosan sérült madarakat ezután a madárkórházba szállítjuk. Az eltelt 1 év alatt közel 800 madarat láttunk el. Az adataink szerint közel 110 tartósan sérült madár visszaérkezését várjuk, ezért még négy röpdét kell megépítenünk. A hozzánk látogatók őket még ezért nem láthatják. Nyáron átlagosan naponta 10-15, télen 5-6 madár kerül ide különböző sérülésekkel, (áramütés, belső vérzés, mérgezés, törés)! Minden egyes madárról dokumentáció készül, amit vizsgálat követ, ekkor dől el, itt kezeljük, vagy a madárkórházhoz irányítjuk. Ha meggyógyult, visszaengedjük a természetes környezetébe.

– Melyik volt a legkisebb, és a legnagyobb madár az érkezők közül?
– A legkisebb egy kicsi pár napos fecske fióka volt, akik fészekből estek ki! A legnagyobb pedig egy UHU bagoly, akinek retinaleválása volt. Ellátását dr. Dobos András állatorvos végezte! Jelenleg közel negyven madár kezelése folyik az állomáson, a beérkezett madaraknak közel 60 százaléka Hortobágyra a madárkórházba került. Dr. Déri János főorvos úr végzi az átirányított madaraknak a műtétjét, aki madarak terén nagy szaktekintély!

– Ludak, gólyák, papagájok hangoskodása fogadja a gyermekcsoportokat, akik rendszeres látogatók a madármentő állomáson. Miért fontos a madarakkal való találkozás a gyerekeknek?
– A gyermekek szemléletformálását fontos feladatunknak tekintjük már óvodás kortól kezdve. A gyermek nem csak megismerheti a hozzánk beérkezett természetben élő madarakat, de előadásokon, filmvetítéseken, foglalkozásokon vehetnek részt, vagy akár egy kezelésbe is belelátást nyerhetnek. Ez által felnőtt korukra természetszerető és védő polgáraivá válhatnak városunknak – összegzett Tímea.

– Az elmúlt másfél év alatt 170 önkéntes gyermek segítette, segíti az itt élő madarak gondozását, kezelését, egyúttal a tanultak által felelősségtudatuk is nő. Nagyon sok olyan gyermekkel dolgoztam együtt, akik valamilyen problémával küzdöttek, beszédhiba, autizmus, sni, mozgáskorlátozott, akiknél nagyon nagy változást értünk el pozitív értelemben. Ez által fogalmazódott meg bennünk a madármentés-lélekmentés programunk: A madárkórháznál folyó- nevelési programban a gyerekeket bevonjuk a madarak napi gyógykezelésébe, ápolásába, etetésének napi munkájába, a madarak elengedésébe. Előadásokon, kötetlen beszélgetések keretében, a madarak példáján keresztül foglalkoznak a segítőkészség, tolerancia, szolidaritás, egymás iránti tisztelet kérdéseivel. Az, aki lehajol egy fészkéből kiesett verébfiókáért, aki behoz egy szárnyon lőtt egerészölyvet, az a másik embernek is segít, nem vesz puskát a kezébe, nem támad rá a másikra. Programunk keretében szeretnénk elérni, hogy egészséges és sérült gyermek együtt tanulhasson, hiszen a gyermekek közötti elfogadás is nagyon fontos a számunkra, Felnőtt korukra a gyermekeket, nem csak a természet szeretetére és megbecsülésére, de egymás iránti elfogadásra is meg kell tanítanunk. Ez által a felnövekvő nemzedék más szemlélettel élhet városunkban, ez hosszú folyamat. Tanítási időszakban bejelentkezés útján fogadjuk az óvodásokat, iskolásokat az őszi-téli szünetben is.

– Hogyan tartják fenn a telephelyet?
– Állat- és madárbarát emberek pénzbeli adományaiból, az adó 1%-okból tudjuk fenntartani az épületet, valamint a madarak ellátását, takarmányozását. Az épület fenntartása éves szinten közel egymillió forint, ennek az összegnek a fele még hiányzik. Azt, hogy a téli hónapok hogyan alakulnak, tudunk-e oktatni, menteni, ezt sajnos nem tudom megmondani. Szeretném megköszönni azoknak, akik eddig is támogattak anyagilag, és ezután is támogatnak minket! A pénzadományok a Madárkórház Alapítványhoz folynak be, melynek számlaszáma: 22222222-35003087, nagyon fontos, hogy a megjegyzés rovatba tüntessék fel: „A Szentesi Madármentő Állomás részére.”

Előfordul, hogy kapunk takarmányt, a foglalkozásainkhoz szükséges rajzeszközöket, más tárgyi felajánlásokat. Itt köszönöm meg a Pálmások Szövetsége 50 ezer forintos adományát, amelyet a rezsi költségekre fordítunk. Szükség volna továbbá olyan vállalkozó segítségére, aki a folyosó ablakokat duplaüvegesre cserélné, hogy ne veszítsünk el annyi hőt, vagy a tetőbeázások megelőzősében segítene. Elmondhatom azért, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan gyarapodik az adományozók száma, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani!
– Kedves Tímea, további sok erőt és sikert kívánok Önnek áldozatos munkájához!
– Köszönöm szépen a beszélgetést!

– dt-

Az írás a Pálmások Szövetsége megbízásából készült.

Egy hozzászólás “Gyógyulni gyógyuló madarakkal – Elhivatottságból jeles, Szentesen” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41629 online lapszámunkban.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.