Lesz-e moratórium a kutak bejelentésére? – A DélKerTÉSZ aktuális hírei

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezeténél az elmúlt hónapok rendkívül sok eseménnyel szolgáltak. A cég három rendezvényben is érdekelt volt. Megjelentek a debreceni Farmer Expón augusztusban. A FruitVeb-bel kialakított, óriási stand vendége volt Nagy István agrárminiszter, aki sajtótájékoztatót is tartott itt.

A DélKerTÉSZ által alapított Magyar Paprika Napja rendezvény első három éve után most immár a hetediknek is Szentes adott otthont augusztus 31-én a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban. Az egész napos program a hajtatásos zöldségtermesztés jelene és jövője szempontjából szakmai kiállításra, előadásokra és helyszíni bemutatókra épült. Háromszáz látogató és negyven kiállító vett részt rajta – tudtuk meg Ledó Ferenc elnök – ügyvezetőtől. Ennek az eseménynek egyik előadója volt Farkas Sándor agrár-miniszterhelyettes, államtitkár.

Pillanatképek a Farmer Expóról.

Október 12-én a DélKerTÉSZ telephelyén tartották a hagyományos, a következő kertészeti évet előkészítő szakmai programot. Határon innen és túlról több mint kétszázan látogattak el és ismerkedtek a cég tevékenységével, a zöldséghajtatás eredményeivel, jövőbeni lehetőségeivel. A DélKerTÉSZ tagjai pedig a palánta szerződések megkötésével megkezdték a felkészülést a következő gazdasági évre. Ledó Ferenc elmondta, hogy ennek a szakmai napnak meghatározó kérdése volt az öntözés, a még nem regisztrált kutak december 31-ig történő bejelentése. Megtudtuk, hogy a szakmai kamara 2 éves moratórium engedélyezését kezdeményezte. Minden érintett figyelje a DélKerTÉSZ honlapját és érdeklődjön a szaktanácsadóknál a szükséges teendőkről december első felében!

– Az elmúlt hónapok milyen tapasztalatokat hoztak a két fő növény, a paprika- és paradicsomtermesztés eredményességét illetően? – kérdeztük.

-A nyári meleg, mivel az éjszakai hőmérséklet sem ment 18 fok alá, jelentős mennyiségi és minőségi elmaradást hozott a növényeknél. Emellett komoly kihívást jelentett a levéltetvek támadása, napjainkban pedig a vándor- és márványpoloska invázió nehezíti meg a termelők munkáját – mondta Ledó Ferenc. Ha napokon belől nem lesz komolyabb fagy, ezek a kártevő állományok elhelyezkednek a búvóhelyükön télire, és tavasszal még nagyobb gondot fog az elszaporodásuk okozni. Ellenük kémiai szerekkel lehet csak védekezni, ez az eljárás viszont komoly veszélyt jelent az üvegházak, fóliasátrak biológiai egyensúlyára – tudtuk meg az elnök-ügyvezetőtől.

Dömsödi Teréz
(Fotók: Dél-KerTÉSZ)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.