Egyre nehezebb az aranyérem – Bemutatkoztak a szakács-vébé szereplői

Tegnap, november 6-án a Központi Gyermekélelmezési Konyhán rendezte meg a Békés Megyei Culinary Team, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula környéki vezetősége a luxemburgi szakács-világbajnokságon történő részvételük főpróbáját. Az Európa- és világbajnok csapat tagja Nyári János Executive Chef is, ily módon vált a helyszín a rangos bemutató otthonává, ahol már több alkalommal tartották felkészülésüket is a versenyzők.

A 14 fős csapat bemutatása után a támogatók köszöntésére került sor, akik megtekinthették a különleges ételcsemegéket, amelyekkel a versenyzők mind egyéni, mind regionális és nemzeti szinten, a határon inneni és túli magyarságot képviselik november 22 és 28. között Luxemburgban.

A csapatot támogató Hajdú Zoltán hentesmester szerint minden hentes szakács és minden szakács hentes is, hiszen pontosan érteni kell, mely húsokból milyen étel készíthető el a legkiválóbban. Erdélyben folyamatosan fejleszti vállalkozását, amely a legkiválóbb minőségű húsokkal látja el a versenyző teamet. Azt mondta, mivel a csapat nem csak Magyarországot képviseli a világbajnokságon, hanem a teljes magyarságot, így lesz egyre nehezebb súlya a megszerezhető éremnek.

Péli István vállalkozása tölgyfahamun érlelt méteres kolbászt készített, amely útra kel a csapattal Luxemburgba. Tímár János vállalkozó kezdettől fogva támogatója a csapatnak, velük utazik ezúttal, így a csapat egyenkabátját kapta ajándékba, amelyet Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a csapat vezetője adott át részére.

A 2008 óta versenyző csapatot Krivács András (képen), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is köszöntötte. Gundel Károly idézettel kezdte mondandóját, mi szerint: „A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.” Felidézte a korábbi sikereket, amelyek során a magyar gasztronómia világhírnevét öregbíthették. Azonban minden a fehér asztalon a mindennapokban dől el, hiszen ezek a szakemberek 45-60 fokban, sugárzó hőnek magukat kitéve teszik a dolgukat, hogy a hazai idegenforgalomban az élménygasztronómia kiválthassa a városnéző turizmus népszerűségét. A versenyzők Hungaricum listával érkeznek a vébére, és büszkén vághatják át a jelképes nemzeti színű szalagot – mondta. Végezetül az alföldi táj szépségét megidézve, Petőfi Sándor soraival kívánt jó utat a válogatottnak.

Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács, a gasztronómia, utazó nagykövete összegzésként felidézte, 10 évvel ezelőtt egy maréknyian kezdték a felkészülést és versenyzést, s lám, mára egy óriási termet is képesek megtölteni a versenyzők és támogatóik e jeles alkalomból. Elmondta, hogy erre a megmérettetésre másfél éve készülnek, bármelyik pillanatban, bármelyikük helyt tud állni, amit bebizonyítanak idén is a mintegy 2,5 ezer versenyző között. Megköszönte trénerük, Varga Károly mesterszakács tervezői és felkészítői munkáját. Majd a csapattagok, köztük 1 hölgy, támogatói felajánlásból, kiváló csokoládéból készült aranyéremmel gazdagodhattak.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.