Chongqingi delegáció Szentesen – A kultúra ölelésében

A kínai metropolisz, a mintegy 32 millió lakosú Chongqing kulturális delegációja látogatott városunkba október 28-án vasárnap délután. A Szecessziós Házban bemutatót tartottak a helyi kézművesség hagyományaiból, majd a megnyitó és tíz kulturális produkció következett.

Több ezer kilométert utazott Chongqing delegációja, mielőtt hozzánk érkeztek. Előbb Milánóban mutatkoztak be, majd Budapestre mentek tovább a kulturális hét eseményeivel. A látogatás előzménye, hogy a nyári Chongqingi gazdasági kiállításon és vásáron Szirbik Imre is részt vett, beszélhetett városunk értékeiről, megbeszélhette a viszontlátogatás részleteit, amely most valósult meg.

A megnyitó beszédében Szirbik Imre hangsúlyozta a kultúra összekapcsoló szerepét, ahogy a 30 milliós és 30 ezres várost közelebb hozza egymáshoz. Innen hazamenet már a szép élményekkel, s nem a „kínaiul van” mondás ismeretlenségével gondolunk vissza a látottakra. Ez a találkozás immár a második, miközben Kína a selyemúton egyre inkább nyit nyugatra, ez az első látogatás az a „selyemszalag”, amely immár részévé válik a hosszú távú kapcsolatoknak.
Farkas Sándor országgyűlési képviselő, államtitkár arról beszélt, hogy a magyar-kínai kapcsolatoknak meghatározó Közép-Európai eseménye a mostani, ami után odafigyel városunkra is a világ. Fontosnak nevezte a kultúra szerepét a gazdasági kapcsolatokhoz vivő úton, amikor új távlatok nyílnak meg számunkra, s azért, hogy kicsik vagyunk, az erősségeinkkel mégis hatékonyak tudunk lenni, maradni. A lehetőség adott, hogy sok közös projekthez társakra leljünk.

Chao Min Chuen, Chongqing város kulturális főigazgatója, a végrehajtó bizottság tagja örömét fejezte ki, hogy Szentesen kezdhetik az őszi fesztivál eseményeit. Nagyon élvezik az alföldi táj látványát. Kiemelte, hogy a szeretet, barátság az emberek és az államok között alapja annak a közös bizalomnak, amely fontos kapocs Magyarország és Kína számára mind a vállalkozások, mind a kultúra és a sport területén. Nagy múltú, történelmi jelentőségű városba hozták el saját értékeiket, hagyományaikat megmutatni, hogy a szívek közötti távolság csökkenjen.  Az első ölelés most Szentesé, majd Budapestre érkezik a kulturális hét programsorozat. A közösségeink építésében a mai este meghatározó – tette hozzá.

A chongqingi művészek három népzenei produkcióval, négy modern táncbemutatóval, tea szertartással, valamint a több ezer éves citera és egy speciális rajz elkészítésével, melyet Szentes ajándékba kapott, lepték meg a szentesi közönséget, akik lelkes tapssal jutalmazták a látottakat. Kellemes meglepetést jelentett a Szecsuáni opera feldolgozás, amikor a művész minden mozdulata újabb és újabb maszk mögé került, hogyan csinálta? A kínai művészek kecsesek, vékonyak, a táncosok rendkívül hajlékonyak, gyorsak, pillangó röptűek, egyszóval nagyon ügyesek. S azok a hangszerek… Az erhu, cimbalom, csung-hu, pi-pá… Azért a magyar csárdás is kiválóan szólalt meg rajtuk.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.