Elsőre második a város…

A hétvégén került sor a kanadai székhelyű Edmontonban a Communities in Bloom Collectivités in fleurs elnevezésű világverseny eredményhirdetésére.

A versenyre városunk, korábbi eredményei, elsősorban a 2013 évi LiveCom világversenyben elért második helyezésnek köszönhetően, kapott meghívást. A kanadai és olasz zsűritagok július 9-én személyesen győződtek meg Szentes környezeti és természeti adottságairól, s annak a munkának az eredményéről, amellyel az elmúlt hónapokban a szakemberek Szentest virágosabbá, rendezettebbé, s még szebbé tették. A kanadába utazó delegáció tagjai ismertették október 3-án a díjátadó ünnepség tapasztalatait a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Megtudtuk, hogy városunk – kategóriájában további öt településsel versenyezve – a második helyezést szerezte meg. Városunk ugyanakkor Düsserdolfban (Németország, Észak-Rajna Vesztfália szövetségi tartomány fővárosa) is képviseltette magát egy gazdasági jellegű fórumon. A részletekről Bocskay István beszélt.

Szirbik Imre polgármester megelégedéssel nyugtázta az „ezüstösen csillogó” eredményt, amelyet a nagyvárosok kategóriájában először indulva tudtunk elérni úgy, hogy más kategóriákban nem adták ki az arany minősítést. A teljesítményünk kiegyensúlyozott, egyenletesen magas pontszámokra épülő értékelést érdemelt a zsűritől. Mind a város lakosságának, mind a város szépítésében részt vevő munkatársaknak kifejezte köszönetét, a versenyben való részvétellel a településünk lendületes fejlődése kaphatott lökést. A továbblépés és a cél ezek után az első hely megszerzése kell, hogy legyen – mondta.
A kanadába látogató delegáció tagja volt Antal Balázs Tibor, a városfejlesztési bizottság elnöke is, aki büszkeségének adott hangot, hiszen bebizonyosodott ezen a világversenyen, hogy Szentes, amellett, hogy szép, virágos, színes település, olyan élhető város is, ahol beszélgetnek egymással az emberek, s amely építészetében a történelmi hagyatékát egyedülállóan képes megmutatni. Más résztvevő települések erőssége a közösségi összefogásban másként nyilvánult meg, ebben van még tanulnivalónk – tette hozzá.

Rövid bemutatkozó filmek segítik városunk ismertetését külföldön.

Berezvai Csilla főkertész szakmai szempontban kiemelte, mintegy 50 ezer virágpalántát ültetettek el verseny előtt városunkban. Ez a szám jóval több, mint a korábbi években. Az értékelésnél, talán ezért is a parkok, a zöldfelületek és az épített örökség emelte a pontszámokat.
Az edmontoni közösségi élet szervezettségét méltatva Szántai Szilvia pályázati referens arról szólt, hogy ebben a 650 ezer lakosú városban is szép számmal éltek magyarok. Sikerült az érdeklődést felkelteni városunk iránt.

A németországi Düsserdolfban ugyanakkor magyar napokat rendeztek, ahol a gasztronómiai, turisztika és gazdasági befektetési lehetőségeké volt a főszerep. Bocskay István ipari park referens és a marketing csoport ez irányú értékeinket tudta megmutatni és képviselni az ottani fórumokon, ahol „konvertibilis fizetőeszközzé” vált a Szentesi paprika.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.