20 éve áll a kultúra temploma – Emlékest volt a könyvtárban

20 évvel ezelőtt történt a felújított zsinagóga-könyvtár átadása. Ebből az alkalomból szeptember 20-án jubileumi programok, emlékfa ültetés majd emlékest keretében idézték fel a szervezők a korabeli eseményeket.

A jubileumi emlékesten a Szentes Városi Könyvtár igazgatónője, Sallainé Gresó Klára köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy az előzőekben egy japáncseresznye fa elültetésére került sor, ami az elmúlt két évtized tanúja lesz a jövő nemzedékek számára.

Szirbik Imre polgármester a 20 évvel ezelőtti történéseket idézve arról beszélt, hogy a zsinagóga felújításával egy nagy-nagy sebe gyógyult be a városnak. Az 1868. évi törvény Európában először rendelkezett a szabad vallásgyakorlásról. Az első világháborúval járó világégésig a kapuit kinyitó Magyarország óriási fellendülést élt meg. Majd jött Trianon, a gettó, a deportálás, Szentesen is. A templom üres lett, szép lassan az enyészeté vált.

A nyolcvanas évek közepén, amikor több zsinagóga értékesítésével együtt a szentesi is sorra került, Dóczi Gábor akkori tanácselnökkel együtt voltak tárgyalópartnerek, és a 4 milliós vételárból 10%-ot sikerült lealkudni. Így lett a miénk. 1994 után született meg a döntés arról, hogy az egykori templomból a kultúra temploma felépüljön úgy, hogy az épület külseje őrizze a hagyományokat, míg benne a 21. század könyvtára kapjon helyet – emlékezett a polgármester.  A terveket Terney László készítette, a megvalósításhoz szükséges közel 160 milliós forrást az önkormányzat az ún. Vektor üggyel összefüggő részvény értékesítésekből nyerte.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dr. Róna Tamás Ph.D. főrabbi is, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az épület megújításáért tettek, s a mai funkcióiban erősítik azt, ahogy fogalmazott, őrzik az épület szellemiségét. Majd felidézte azt a történetet, amely szerint egyetlen kő, évszázadokon átívelve, ugyanúgy hasznos és értékes, csak minden időben más-más fontos szerepet tölt be az akkor élő generációk számára. Egyszer Jákob ezen a kövön hajtotta álomra a fejét és csodálatos álmot látott egy lajtorjáról (létra), melynek csúcsán az Örökkévaló állt. Eltelt 600 év és Salamon király jeruzsálemi szentélye kupola csúcsába illeszkedett ugyanez a kő – hallottuk.

1868-ban mert a szentesi közösség nagyot álmodni, elkészült ez a templom. Majd 20 évvel ezelőtt már ez a közösség azt álmodta, hogy ezt a templomot meg kell menteni, hogy ebben a házban születhessenek újabb és újabb álmok – mondta.

Az emlékest közreműködői voltak a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának diákjai Szurmik Zoltán tanár vezetésével. A diákok Radnóti költeményeit idézték fel dalban és versben.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.